Nálady místních chápu, ale snad Británie v EU zůstane, přeje si Čech žijící u Londýna

23. června 2016·Zprávy·Redakce

V Británii pracuje podle odhadů přes 40.000 Čechů, kterých by se případný odchod Británie z Evropské unie nějak dotkl. Jeden z nich popsal Frekvenci 1 současnou atmosféru a nálady Britů při hlasování o "Brexitu".

“V posledních dnech to tu vrcholilo, v ulicích byly oba tábory a nabízely letáčky,” řekl Frekvenci 1 Matěj Žižkovský, jenž žije několik měsíců nedaleko Londýna. “Když se člověk baví s obyčejnými lidmi třeba u holiče, tak hodně zákazníků je pro Brexit. Ale voliči se často nechávají ovlivňovat aktuální náladou. V televizi a novinách jsou bombardováni lživými grafy, které mají tu náladu jen stupňovat,” popisuje aktuální náladu v zemi. 

Arabské oblasti jsou trnem v oku

Velkým tématem, na které sází příznivci odchodu z EU, je neustále rostoucí vlna přistěhovalců z celého světa. “Ta čísla přistěhovalců jsou samozřejmě šílená, ale tak to bylo i před EU – každý druhý má kořeny v Irsku nebo Skotsku. Na druhou stranu, třeba tam kde bydlím, je celá ulice čisté arabská. A i když my s nimi žádné problémy nemáme, tak přece jen ta atmosféra není nejpřívětivější. Hlavně na předměstí se tvoří čistě arabské oblasti se svými obchody, doktory, všude halal jídla… To pochopitelně domácím na pohodě nepřidává.”

Sám se pochopitelně nejlépe dokáže vcítit do role přistěhovalců. Navíc pracuje na recepci hotelu, ve kterém se to mezi zaměstnanci různých národností jen hemží. Proto dobře ví, jak tito lidé hlasování o brexitu vnímají. “Obavy tu určitě jsou, ale hlavně u těch, co dělají nejnižší pozice za minimální plat a anglicky moc dobře neumí. Máme spoustu nových zaměstnanců, kteří přijdou do Anglie bez základu angličtiny. Hlavně Maďarsko, Španělsko, Itálie,” vypočítává.

O nejnižší pracovní pozice místní nestojí

Všichni mají logicky obavy z toho, jak by to po případném vystoupení Británie z EU dopadlo s jejich pracovním povolením. “Britové se zhlédli v bodové politice Austrálie, kde je velmi těžké získat pracovní povolení a rádi by to také zavedli, ale to jim EU nikdy nepovolí. Pracovní povolení by asi měla být přísnější, ale často tito přistěhovalci zabírají ty nejnižší pozice, o které stejně není u Angličanů zájem.”

A jak podle něj hlasování o Nrexitu dopadne? “Já sám věřím tomu, že i když výsledek bude velmi těsný, tak nakonec Británie v EU zůstane. Přece jen nikdo si ani neumí představit, co se po vystoupení může dít a jestli to Evropa vůbec ustojí,” uzavřel povídání pro Frekvenci 1 Matěj Žižkovský.

FOTO: facebook.com/zizkovsky

V Británii probíhá historické hlasování o setrvání země v Evropské unii!

Zprávy - další články

Doporučujeme