Naše školství uvízlo jednou nohou v 90. letech, říká poslankyně ODS a ředitelka gymnázia Renata Zajíčková

8. září 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Renata Zajíčková (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byla poslankyně za ODS, ředitelka gymnázia a starostka Prahy 5 Renata Zajíčková. S Romanou Navarovou mluvili o násilí ve školách, o potřebě modernizace vzdělávacího systému v ČR, o navrhovaných změnách ohledně délky povinné školní docházky, o financování a propouštění nepedagogických profesí ve školství i o nové hygienické vyhlášce, která vzedmula vlnu nevole.

Ve středu na základní škole Zárubova v pražském Kamýku došlo k násilí. Žák tamní 4. třídy během vyučování napadl svou učitelku. “Nikoho z nás to nenechává klidným. Násilí se ve společnosti zvyšuje, a to se promítá i do našich škol. Děti využívají prostředky technologie, které jim umožňují násilí šířit. Školy se s tím potýkají, musíme to brát vážně. Ohroženi jsou učitelé, i děti,” říká paní Zajíčková, která je současně i ředitelkou gymnázia. Dodává, že možná opatření jsou na pořadu dne. Jak bezpečnostní rámy, tak i zamykání škol, aby během dne nemohl vstoupit nikdo cizí, kdo by tam chtěl páchat násilí, to vše je už dnes možné. Záleží na uvážení zřizovatele a ředitele školy. V některých případech měly školy i ostrahu, záleží i na tom, kde se konkrétně nachází. Objevují se i mnohé požadavky, aby byla zvýšena ochrana učitelů. Mohu prozradit, že jsem na jaře toto téma otevřela, mluvili jsme o větší ochraně učitelů a ministerstvo školství ukončuje rešerši toho, jak situaci řeší okolní země. Budeme se tomu nadále věnovat,” ujišťuje paní starostka.

Paní Zajíčková často prohlašuje, že naše školství uvízlo jednou nohou v 90. letech“Podívejme se například, v jakém systému a na jaké architektuře naše vzdělávání stojí. Děláme mnoho změn. Nebylo by fér tvrdit, že se ve vzdělávání nic neděje. Měníme metody výuky učitele, měníme přístupy k žákům, mění se pomůcky… děje se to všechno ale uvnitř. Musíme se ale také podívat na jakých principech a mechanismech to stojí. Je třeba položit si otázky: ‘Jak dlouhou máme povinnou školní docházku? Je dostačující? Nechtělo by to ji zkrátit? Kdy nastupují děti do školy a na základní školu? V kolika letech nastupují absolventi střední školy na vysokou?’ My se musíme na vzdělávání podívat jako na systém, protože ten je právě z devadesátých let,” konstatuje ředitelka.

Problémem je obrovské procento odkladů

S tím souvisí návrh ministerstva školství, že se základní vzdělání zkrátí na osm let, ale prodlouží se povinnost dvou let na střední škole. Podle slov paní starostky se na prodloužení povinné školní docházky shoduje většina odborné veřejnosti. “Je třeba umožnit absolventům základní školy nastoupit na střední školu, protože někdy jen z rodinných nebo sociálních důvodů o nástupu na střední školu ani neuvažují a míří na úřad práce nebo do pracovního procesu, na brigády atd. Kontroverznějším tématem je zkrácení základní školy z devíti na osm let, ale pro to existuje mnoho důvodů. V našem vzdělávacím zařízení máme jeden velký neduh, a to je obrovské procento odkladu. U nás každé páté šestileté dítě nenastupuje do školy, ale tráví rok mezi šestým a sedmým rokem v mateřské škole. Tady začíná nabalování pokročilého věku, kdy kvůli tomu opouštějí střední školy devatenáctiletí, ale velmi často dvacetiletí lidé, a to je nebývale vysoký věk. V tomto věku už mají být na vysoké škole, na stážích nebo v pracovním procesu,” říká paní Zajíčková.

K žádnému masovému propouštění nedojde

V úterý byl hostem Press klubu pan premiér Petr Fiala a s Romanou Navarovou mluvili o financování nepedagogických profesí ve školství. Propouštění kuchařek, uklízeček či školníků paní Zajíčková jednoznačně vyvrací. “K takovému kroku vláda v současné době rozhodně nesměřuje. Asi před deseti dny byla zveřejněna první čísla návrhu rozpočtu na příští rok. Jednalo se ale jen o technická čísla, která neprošla politickou debatou. Jsem přesvědčená o tom že si současná vláda uvědomuje význam našeho vzdělávání, prohlašuje ho jako svou prioritu. Jistě najde prostředky k tomu, aby k žádnému masovému propouštění nedošlo,” ujišťuje poslankyně ODS a slibuje, že by pro něco takového ve Sněmovně ruku rozhodně nezvedla.

Ploty i toalety budou

Nová hygienická vyhláška, která by měla platit od října tohoto roku, vzedmula velkou vlnu nevole, a právě ve čtvrtek se projednávala na magistrátu. Přinesla by podle informací to, že pokud by se měla rekonstruovat nějaká škola, nemusel by tam být zbudován plot a například by měla stačit jedna toaleta na pět set žáků. Podle paní ředitelky šlo ale jen o nepochopení, nebo záměrné šíření paniky. “Ráda bych to vyvrátila. V současné době se jen očišťuje hygienická vyhláška od paragrafů a požadavků, které v hygienické vyhlášce nemají být. Ve čtvrtek se o tom vedla dlouhá debata a došli jsme k závěru, že je potřeba vyhlášku očistit od požadavků stavebnětechnických. Řeší věci, které jí nepřísluší. Právě ploty nebo záchody jsou popsány ve stavebnětechnických předpisech a nesouvisí s hygienou, jen určují, kolik záchodů je třeba pro určitý počet uživatelů. Školky budou i nadále oploceny a záchodů bude dostatek,” ujišťuje host Press klubu Frekvence 1, starostka Prahy 5, ředitelka gymnázia a poslankyně ODS Renata Zajíčková.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE!

 

Zprávy - další články

Doporučujeme