Ondřej Dostál: Občané zaplatili, tím svou roli splnili. Přesto nemohou sehnat praktického lékaře nebo zubaře

4. května 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Ondřej Dostál (Foto: Frekvence 1)

Hostem úterního Press klubu Frekvence 1 byl právník a expert na zdravotnictví Ondřej Dostál. Čestmír Strakatý se s ním bavil například o tom, jak by mělo Ministerstvo zdravotnictví a vláda řešit problém s nedostatkem praktických lékařů a léků, co všechno se děje na demonstracích, kterých se pan Dostál účastní. A kdo má podle něj v dnešní době u doktorů uspět tak, jak by si dle zaplacených daní zasloužil?

Musíte mít štěstí na doktora nebo kontakty

Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1 byl Ondřej Dostál, právník zaměřující se dlouhodobě na téma zdravotnictví a také člověk aktuálně vystupující na protivládních demonstracích. Nastalá situace ho přiměla k tomu, postavit se mezi řečníky například na Václavské náměstí, přestože býval jedním z expertů Pirátské strany na téma zdravotnictví. Nelíbí se mu stále stejné a neřešené problémy zdravotnictví, otázky dostupnosti péče, dostupnosti léků, které měly zvládat jak minulé vlády, tak současná. Podle jeho názoru je potřeba o tom s lidmi mluvit. “I má témata jsou na demonstracích vyslyšena. Když jsem se pak bavil v průvodu s lidmi, někteří byli lékaři, dávali mi za pravdu. Na besedách můžeme jít hlouběji do příčin, která se na náměstí řešit příliš nedají, nalézáme naprostou shodu. Lidé vnímají, že zdravotnictví za obrovské peníze, které do něj dáváme, poskytuje hodnotu jenom těm, kteří mají kontakty v nemocnicích, kteří jsou průbojní, nebo těm, kteří mají štěstí, že narazí na dobrého lékaře. Co považuji na demisi ministra zdravotnictví jsou případy, kdy rodiče neseženou pediatra nebo antibiotika pro své dítě. Pokud půl roku víme o výpadku základních léků, je šokující, že se s tím stále nic nestalo,” říká expert na zdravotnictví Ondřej Dostál.

Sám ale říká, že nesouhlasí s řadou lidí, kteří na demonstracích vystupují a neshodne se s nimi. “Shoda platí v 80 procentech, ve 20 procentech dochází k neshodě. Ne každý má stejné názory, jako někdo jiný. To by byla nuda,” vysvětluje Dostál a dodává, že demonstrace jsou emoční záležitost.

Zdravotnictví však není zdaleka jediné téma, které na demonstracích zaznívá. “V tento moment mi přijde, že je obtížné, vyjadřovat se kriticky k zahraničně politické linii. A už za covidu bylo zcela zbytečné odporovat zbytečným opatřením tipu lockdownu nebo bavorských modelů,” konstatuje právník Ondřej Dostál.

Neseženete gynekologa, který by nebral sponzorské dary

Podle něj je zdravotnictví krásný stroj na proměnu peněz daňových poplatníků na zdraví populace. “Do zdravotnictví jsme letos dali 465 miliard korun. Za covidu peníze přibyly, to je logické, ale stále slyším od lidí, že nejsou schopni sehnat praktika, stejný problém je se zubaři. Občané svoji roli splnili, zaplatili. Mluvíme především o některých regionech a některých sociálních skupinách. V některých městech neseženete gynekologa, který by nebral všimné, sponzorské dary. Úkolem státu je, aby alespoň základní péči zajistil každému a všude. Ministr se odvolává, že za vše mohou zdravotní pojišťovny, pojišťovny zase hází vinu na ministerstvo. Změnit to můžeme tak, že se znovu podíváme na to, kdo zodpovídá za výběr peněz, a kdo by tak měl zodpovídat za zajištění dostupné péče,” říká expert na zdravotnictví.

Veřejný fond, který by se staral právě o tyto zmiňované záležitosti, může být podle pana Dostála i již stávající entita. Podle jeho názoru nejsou zdravotní pojišťovny pojišťovny, ale veřejné fondy”To tvrdí sám ústavní soud. Je otázka, proč jich máme sedm. Tolik pojišťoven by mělo smysl za předpokladu, že by se jednalo o samosprávy pojištěnců. Klíčové však je, abychom za vložené peníze dostali základní péči, kterou nám vláda slibuje. Podle mého názoru, po dosažení základu by mohla být možnost připlacení si nadstandardu,” říká host Press klubu Frekvence 1 Ondřej Dostál.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme