Patrik Nacher: Jakýkoliv náš dotaz bere koalice ufňukaně

29. června 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Patrik Nacher (Foto: Frekvence 1)

Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1 byl poslanec opozičního hnutí ANO Patrik Nacher. Opozice prý nechce situaci při schvalování balíčku vládě znepříjemnit, ale být konstruktivní a konfrontovat ministry s jejich sliby. Podle Nachera je třeba také hledat úspory ve státu.

Využijeme pozici opozice

Co se týče schvalování konsolidačního balíčku ve Sněmovně, rozhodoně prý nechce ANO vládě něco znepříjemňovat. Hodlají se však chovat jako konstruktivní opozice. “Především bych balíček nazval spíše daňovým než konsolidačním. Hodláme upozorňovat na věci, které se nám nelíbí, budeme dávat protinávrhy, budeme o tom debatovat, budeme se snažit ministry konfrontovat s jejich předchozími sliby. To nepovažuji za obstrukce, ale využití pozice opozice. Jakýkoliv výstup, jakýkoliv dotaz bere koalice tak trochu ufňukaně, za to já nemůžu. Tohle je věc, která si zaslouží hlubokou debatu, nikoliv obstrukční jednání. Nehodláme obstruovat, to jsme dělali při schvalování valorizace důchodů, tam to mělo smysl. Nyní je to podle mě o tom, upozornit na to, co vláda chystá, co se lidem zdraží, kde se zvýší daně, o jaké nedodržení slibů jde. Doufám, že ministři se této rozpravy budou účastnit a nepůjdou na oběd,” říká poslanec opozičního hnutí.

Kde bude stát šetřit je zatím ve hvězdách

I pan poslanec Nacher může vidět rozpočet, který má očividně problémy. Jak by tedy on řešil momentální deficit rozpočtu? “V první řadě vláda slibovala, že dvě třetiny z věcí, které jdou na pomoc našemu zadlužování, budou na straně úspor a jedna třetina bude ze zvyšování daní. To, co jsme zatím viděli a co vláda představila, se týká zvyšování daní a škrty jsou jen přísliby do budoucnosti. Ministři vyslali úkol, že to mají v září předložit. Občané tedy už nyní aktuálně vidí, kde se jim zvyšují a budou zvyšovat daně a na druhé straně, kde má stát šetřit na sobě, to je ještě někde ve hvězdách,” konstatuje pan Nacher.

Dodává, že ANO by se zachovalo jinak. “Troufám si říct, že ke spoustě věcí by za nás ani nedošlo. Nerušili bychom EET, což je plus 10 miliard. Nerozumím tomu, když chce vláda zvyšovat daně, zvyšovat DPH i u točeného piva, takže hospodským zrušili EET, ale hned potom jim zvýšily daně. Je to pomoc nepomoc. Dále bychom při zastropování cen energií jednali mnohem dříve než vláda. Ta je zastropovala pozdě a příliš vysoko. A dál by to bylo o úsporách na straně státu. Nám bylo vyčítáno, že roste počet zaměstnanců ve veřejné sféře. S novou vládou roste počet zaměstnanců dál,” vysvětluje pan poslanec.

Celý rozhovor najdete zde!

Zprávy - další články

Doporučujeme