Petr Arenberger: Kožní melanom je čím dál častější u mladých lidí. Jeho prevenci nepodceňujte

12. května 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Petr Arenberger. (Foto: Frekvence 1)

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra upozorňuje na rostoucí náklady léčby zhoubného melanomu kůže. Ty každoročně stoupají. V loňském roce podle mluvčí Jany Schillerové za ně pojišťovna uhradila více než 93 milionů korun a během dvou let zaznamenala zvýšené náklady až o 25 %. V roce 2021 stála léčba jednoho pacienta se zhoubným melanomem kůže 190 000 korun, přitom v roce 2015 to byla částka zhruba 67 000 korun. O kožních melanomech se v Press klubu Frekvence 1 rozpovídal přední český dermatolog Petr Arenberger.

Nádory kůže má v Česku až 30 000 lidí ročně. Tvoří dokonce čtvrtinu všech nádorů a většina kožních nádorů je nezhoubná. V dnešní době je moderní léčba i na pokročilá stádia a počet léků, které jsou k dispozici, se stále rozšiřuje. “Stále ale platí, že je potřeba chodit na prevenci, protože když odstraníte maligní melanom včas, to je do tloušťky zhruba jednoho milimetru, máte šanci na pětileté přežití téměř 100 %. Což je obrovsky významné ve srovnání s tím, když přijdete v pokročilejším stádiu. Tam je to přežívání kolem 20 %, přitom pořád je to tenký nádorek do 4 až 5 milimetrů tloušťky, takže opravdu čas tady hraje roli,” říká lékař.

Pokud si tedy na kůži něčeho všimnete, určitě to nepodceňujte. “Když se vám to do dvou, tří měsíců při běžné léčbě nebo dokonce bez léčby nezmizí, tak je potřeba konzultace s kožním lékařem,” upozorňuje. “Lídrem je v deseti procentech případů, někdy dvanácti, maligní melanom. Právě ten tvoří 3,5 tisíce nových případů každý rok.”  Dobrá zpráva je podle Arenbergera v tom, že většina pacientů přichází s nezhoubnými záležitostmi. I tak zdůrazňuje, že je lepší přijít na kontrolu desetkrát zbytečně než pozdě.

Kožní melanom je čím dál častější u mladých lidí

Mezi pacienty se zhoubným melanomem se v hojném počtu objevují poměrně mladí lidé. “Dříve jsme považovali kožní rakovinu za nemoc u osob 60 plus, což dnes úplně neplatí,” popisuje. Na druhou stranu lékaři stále častěji vidí maligní melanom u mladších generací, a to jak u mužů, tak i u žen. “Spojujeme to s tím, že ženy přeci jen více hledí na vzhled,” dodal.

U kožního melanomu hraje významnou roli i genetika. “Faktorů je celá řada.  Ať už je to náš světlý fototyp, mnohočetná mateřská znaménka, nebo někdo v rodině už měl rakovinu, tak i jeho příbuzní k tomu mají větší sklon. Souvisí to i s aktivitou imunitního systému,” popisuje Arenberger. Ve svých rukou máme ale podle lékaře dvě věci, a to chránit se proti UV záření a pokud jsme rizikoví, tak preventivně chodit na vyšetření, aby se rakovina zachytila včas a pouhým vyříznutím útvaru jsme byli vyléčeni.

Soláriu bychom se raději měli vyhnout

Solárka mají sice už největší bum za sebou, ale lidé do nich pořád chodí, i když se jejich návštěva nedoporučuje. “Ultrafialové záření i ze solária je zátěž, která může vyvolávat kožní rakovinu… UVB, které má kratší vlnové délky a vyvolává zčervenání kůže, není komfortní pro získávání pigmentace,” dodal.

Nejen u moře nezapomeňte na opalovací krém s vysokým faktorem!

Běloši by se u moře a v místech, kde intenzivně svítí sluníčko měli podle lékaře intenzivněji chránit. “Místní populace je na to připravena. Černoch je černý, aby byl chráněný. Má hodně kvalitního pigmentu, aby přežil v rovníkové oblasti nápor nebezpečného ultrafialového záření,” uvedl. Proto je vždy dobré se chránit opalovacím krémem s odpovídajícím faktorem.

Zprávy - další články

Doporučujeme