Petr Pavel: Znesvářené Česko bych přestal rozdělovat. Zdůrazňoval bych, co nás spojuje

5. ledna 2023·Zprávy·Dominika Číčelová

Generál Petr Pavel. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl další kandidát na prezidenta České republiky, generál Petr Pavel. S Romanou Navarovou probrali Zemanovo rozhodnutí nejmenovat Hladíka ministrem, co přeje posluchačům do roku 2023, jak pomáhá soud Babišovi v kandidatuře, vyjádřil se k investování HDP do obrany státu, k negativním záležitostem každého kandidáta, k tomu, jak by se mu jednalo s Petrem Fialou a o co jde ve válce na Ukrajině.

Středečním hostem Press klubu na Frekvenci 1 byl další kandidát na prezidenta republiky, generál Petr Pavel. Zazněla zpráva, že prezident Miloš Zeman sdělil panu Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuhle chvíli připraven tak učinit. Já bych takhle určitě nejednal. Beru to jako další teatrální projev Miloše Zemana, pokud jde o jmenování kohokoliv. Za této situace by měl prezident konzultovat s premiérem jeho rozhodnutí, a pokud by měl jakékoliv výhrady, tak by je sdělil mezi čtyřma očima premiérovi a počkal by, ať si s tím poradí. Sestavení vlády je záležitost premiéra. On nese kůži na trh. Prezident by ho na to měl upozornit, a pokud si je premiér jistý tím, co dělá, prezident by tomu neměl klást překážky,” myslí si Pavel.

Rok 2023 nebude lehký. My to ale zvládneme

Generál je jedním ze trojice favorizovaných kandidátů podle nejrůznějších průzkumů a sázkových kanceláří. Paní Nerudová i pan Babiš vzkázali posluchačům Frekvence 1 něco do roku 2023. “Já tuto příležitost samozřejmě také rád využiju. Chtěl bych všem do nového roku popřát především hodně odolnosti, protože rok 2023 nebude lehký. Není ovšem důvod, abychom to nezvládli. Máme již zastropované ceny, vláda, i když to nedělá nejrychleji a s největším efektem, tak správné kroky dělá. Hlavně tedy buďme v klidu, dobře to dopadne,” je přesvědčený jeden ze tří favorizovaných kandidátů na prezidenta.

Babiš je jako severský troll

Výsledek soudu kvůli kauze Čapí hnízdo bude brzy znám, možná již do konce tohoto týdne. Přesto že jde o negativní kampaň, je díky tomu Andrej Babiš neustále v mediích, což má jistě na voliče velký vliv. “Podle mého názoru je v tomhle Andrej Babiš stejný jako právě Miloš Zeman. Je jako severský troll, žije z negativní energie. Soud mu dává příležitost, aby tvrdil, že je to jen politický proces a děje se to jen proto, že ho jeho odpůrci nemají rádi. Neustále ho to tak udržuje v médiích a jak víme ze showbyznysu, negativní popularita je také popularita,” má jasno generál.

Investice do obrany státu je správná

S vydáváním dvou procent hrubého domácího produktu na obranu státu nebo shromažďování údajů pro případný odvod občanů počítá nová vojenská legislativa, kterou vláda schválila. “Je to správně, protože civilizovaný stát, když už přijímá nějaký závazek, měl by ho dodržet. My jsme se zavázali k tomu, že budeme na vlastní bezpečnost investovat dvě procenta HDP a je dobře, že se k tomu tato vláda nakonec dostane. I další úprava vojenské legislativy napravuje důsledek toho, že zákon branné povinnosti stále platí a po zrušení povinné základní vojenské služby to nebylo dotaženo do konce,” říká Petr Pavel.  

Jeden z dotazů posluchačů Frekvence 1 na prezidentského kandidáta zněl, zda v případě případné inaugurace, by měl generál na sobě uniformu. “Určitě bych neměl. Sice mám jako voják ve výsluze povoleno vzít na sebe při slavnostních příležitostech uniformu a inaugurace prezidenta takovou slavnostní událostí je, ale myslím, že v okamžiku, když by mělo skutečně dojít k tomu, že se bývalý voják má stát prezidentem, uniformu by už neměl nosit vůbec,” je přesvědčen.

Jsme lidské bytosti a děláme chyby

Na každého z favorizovaných kandidátů se v rámci kampaně na něco nejvíce poukazuje. U pana Babiše je to jeho minulost a současný soud, u paní Nerudové jde o působení na univerzitě a možné střety jejího manžela a u pana Pavla jde také o jeho minulost. “Jsme lidské bytosti a jako lidské bytosti si s sebou neseme i chyby. Je přirozené, že když se ucházíme o nějaký veřejný úřad, chyby vyplouvají na povrch. Je důležité se k nim postavit, aby si pak voliči mohli udělat svůj názor, který z kandidátů nejvíce naplňuje jejich představy s vědomím, že nikdo z nás není svatý, a že zřejmě nikoho naprosto čistého nikdy mít nebudeme,” říká Petr Pavel. Dodal, že právě Andrej Babiš ho přiměl k rozhodnutí kandidovat na prezidenta. Když Miloš Zeman kdysi mluvil o svých případných nástupcích a zmínil, že by podpořil Babiše, tak se zděsil a rozhodl se s tím něco udělat.

Tuto vládu považuji za slušnější

Pokud by zvítězil, jak by se pokusil o sjednocení znesvářeného Česka? Především tím, že bych je přestal rozdělovat. Začal bych s nimi pravidelně a věcně komunikovat, zdůrazňoval bych to, co nás spojuje a v čem máme společný zájem. Snažil bych se tlumit vášně, že máme-li si v krizi nějak poradit, nesmíme se u toho hádat. Šarvátky můžeme nechat na pozdější dobu,” má jasno generál. S tím souvisí i spolupráce se současnou vládou Petra Fialy. “Problémy jsou vždycky a všude. V takové situaci považuju současnou vládu za mnohem slušnější než tu předchozí, ale přesto se jistě najdou rozdílné pohledy na věc. Petra Fialu však považuji za kultivovaného člověka a politika, že nepochybuji, že diskuze s ním by byla mnohem srozumitelnější a jednodušší, i kdybychom se v něčem neshodli. Věřím, že bychom se nakonec dokázali shodnout na nějakém kompromisu,” je přesvědčený kandidát na prezidenta.

V Rusku naše běžná logika neplatí. Jde jen o záchranu reputace Putina

Starší generace má především strach z války a z toho, jak se Česko zapojuje. “Jako bývalý voják to sleduji velice pozorně. Za celé roky, co jsem absolvoval po republice stovky besed, na mnoha místech jsem se setkal po zhoršení situace na Ukrajině s obavami možné eskalace i k nám. Lidem jsem se snažil vysvětlit, jaké máme alternativy. Dovolit Rusku, aby na Ukrajině uspělo, by bylo pro nás ve výsledku mnohem horší. Měli bychom roto volit cestu menšího zla a obětovat kousek našeho komfortu ve prospěch cíle, který je i naším zájmem. Ať si myslíme o Ukrajině cokoliv, jde tam o mnohem víc. Jde o to, aby Rusko a státy, které se nechovají podle pravidel, chtějí si vše prosazovat silou, chovají se někdy jako teroristi, někdy jako agresoři, ale hlavně jako ignoranti, aby neměli navrch. Jde tam pouze o to, zachránit reputaci jednoho diktátora Vladimira Putina. Kdyby se choval podle naší logiky, válku by vůbec nezahájil. Moc dobře by si uvědomil, že to je ta nejhorší varianta pro jeho obyvatelstvo. Přesto ji zahájil. V Rusku naše běžná logika neplatí. Jsou jim jedno oběti na životech ve vlastních řadách. Jde o naprosto jiné a iracionální argumenty. 

Zprávy - další články

Doporučujeme