Po dálnici D11 pobíhal kozel, na policejní auto zaútočil. Jak předejít srážce se zvěří?

22. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Policie ČR

Dopravu na dálnici D11 nedávno zkomplikoval černý kozel, který se nekontrolovatelně pohyboval po vozovce a ohrožoval sebe i řidiče. Nakonec dokonce zaútočil na policejní auto a promáčkl mu dveře. V tomto případě dopadlo všechno dobře a nikdo včetně kozla neutrpěl žádná zranění, podobné případy však mohou skončit i tragicky. Co dělat, abychom srážce předešli a jak postupovat, když už k ní došlo?

Řidičům, kteří nedávno jeli po dálnici D11, pořádně zkomplikoval cestu zmatený kozel, který pobíhal po vozovce poblíž exitu 84 v jízdním pruhu vedoucím na Prahu. Hned několik jich proto na místo zavolalo policisty. Když na místo dorazili a zatarasili zvířeti cestu, to se rozeběhlo proti policejnímu autu, zaútočilo na něj a rozběhlo se mezi kamiony. Nakonec se podařilo dostat kozla z dálnice až druhým policejním autem, které ho vytlačilo průchodem mezi svodidly.

Podobné případy přitom na dálnicích čas od času nastanou. Zvířata na dálnici obvykle vlezou v místě u sjezdu, kde nejsou svodidla ani pletivo, a dále pak neví, kudy ven. Srážka ve vysoké rychlosti přitom může skončit i tragicky, nehledě na riziko hromadné nehody. Policisté proto vydali varování a zveřejnili doporučený postup, jak se chovat, aby ke srážce s zvířetem nedošlo, a jak postupovat, když už k ní dojde.

Co dělat, pokud vám hrozí srážka se zvěří?

“Nikdy nestrhávejte volant ani nekličkujte. Když je střet se zvířetem nevyhnutelný, je lepší do něj najet, než se pokoušet o riskantní vyhýbací manévr,” doporučuje tisková mluvčí Magdaléna Vlčková na stránkách policie.

“Podle dostupných odhadů odborníků může až třetina všech nehod, při nichž auto vrazí do stromu, vzniknout proto, že se řidič snaží vyhnout zvířeti. Jakmile se zvěř objeví na silnici, je třeba vypnout dálková světla, přibrzdit a pomalu pokračovat. A být dále na pozoru. Divoká zvěř se často pohybuje ve stádech. Proto je dobré počítat s dalšími kusy v okolí silnice,” radí Vlčková.

Co dělat, pokud ke střetu došlo?

“Když střetu nezabrání ani prudké brzdění a stane se nehoda, řidič by měl ihned poté zapnout výstražné blikače a postavit na silnici varovný trojúhelník. Pokud dojde při střetu dopravního prostředku se zvířetem ke smrti zvířete, je řidič povinen nahlásit to mysliveckému hospodáři dané honitby, který přijede a označí uhynulé zvíře žlutou plombou,” uvádí Vlčková.

“Usmrcené či zraněné zvíře by motorista určitě neměl ze silnice odklízet. Mohlo být nemocné, a to laik jen stěží pozná a zraněné zvíře může člověka ošklivě poranit. Kontaktujte proto bezplatnou linku 158. Operační důstojník ví, koho pro bezpečné odklizení zvěře z komunikace kontaktovat. Zvíře nenakládejte do auta. Mohlo by to být později posouzeno jako pytláctví,” upozorňuje mluvčí.

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Zprávy - další články

Doporučujeme