Po útoku v Nice zatkli další dva lidi! Atentátník před činem vybral celé konto

17. července 2016·Zprávy·Luboš Procházka

V souvislosti se čtvrtečním teroristickým útokem v Nice na jihu Francie zatkli další dvě osoby, muže a ženu. Pět dříve zadržených lidí, čtyři z jeho blízkého okolí a bývalá manželka, zůstává nadále ve vazbě.

Hospitalizováno zůstává ještě 85 osob, z nichž 18 zraněných, včetně jednoho dítěte, je v ohrožení života. Novinářům dnes tuto aktuální bilanci sdělila podle agentury AP francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová.

Zdroj blízký vyšetřování kromě toho AFP řekl, že atentátník Mohamed Lahouaiej Bouhlel si už dva dny před čtvrtečním masakrem projížděl v kamionu trasu plánovaného útoku. Dnešní list Le Journal du Dimanche pak s odvoláním na zdroje z vyšetřování informoval, že si Bouhlel v týdnu před činem vybral všechny peníze ze svého konta. Den před útokem v Nice prodal i své auto a nejbližším lidem ze svého okolí se přiznal k radikalizaci.

Bouhlelův bratr v rozhovoru zveřejněném v britském bulvárním listu Daily Mail řekl, že atentátník ve dnech před dramatem v Nice poslal své rodině v Tunisku kolem 100.000 eur (asi 2,7 milionu korun). Podle bratra tak udělal “ilegálním způsobem, když je poslal po známých, kteří se vraceli do Tuniska”.

Jednatřicetiletý Bouhlel překonal ve čtvrtek pozdě večer bezpečnostní bariéru a s 19tunovým kamionem najel na pobřežní promenádě do zóny vyhrazené pouze pěším, kteří se přišli podívat na tradiční ohňostroj. Zabil nejméně 84 lidí a přes 200 dalších zranil. Policie atentátníka zastřelila. K pachateli útoku se v sobotu přihlásila teroristická organizace Islámský stát, která ho označila za svého vojáka.

Někteří ze stovek svědků, které už policie v souvislosti s atentátem vyslechla, podle zdroje AFP poukázali na zbožnost pachatele. Do té doby se Bouhlel jevil spíše jako duševně vyšinutý muž, neznámý francouzským zpravodajským službám. Jeho otec prohlásil, že syn “neměl žádný vztah k náboženství”.

K útoku v Nice se přihlásil Islámský stát!

Zprávy - další články

Doporučujeme