Příběh Jiřího Voskovce: proč slavný herec nesnášel Sochu svobody?

30. září 2021·Zprávy·Redakce

Většina z nás má Jiřího Voskovce spojeného hlavně s nerozlučným jevištním parťákem Janem Werichem a érou Osvobozeného divadla. Jejich humor sice reagoval hlavně na tehdejší politické a sociální problémy, přesto se při jejich hrách a filmech můžeme smát a zamýšlet i dnes. Méně je toho známo o Voskovcově pobytu v USA, kam odjel v roce 1948, tentokrát už sám. A právě jeho životu za velkou louží je věnována divadelní hra Stín svobody Jiřího Voskovce.

Inscenace, kterou na svých prknech představuje Divadlo Reduta, vám představí život Jiřího Voskovce v jeho druhém americkém exilu, a ukáže vám i jeho ne příliš známé aspekty. Zároveň otevře i diskuzi nad problematikou, která je aktuální i dnes: životní smršť uvrhla osamělého herce do komplikované situace, kdy se musel rozhodnout, zda upřednostní rodinný život před kariérou či naopak. „Mám Jiřího Voskovce rád. Navíc jeho osudy ve druhém americkém exilu nejsou mezi českým publikem zatím moc známé a vidím i jistou paralelu jeho pocitů se svými zkušenostmi, kdy jsem sám žil a studoval v cizí zemi,“ uvádí k důvodům, které ho inspirovaly při práci na této hře, režisér Filip Minařík.

“Mám prostě pocit, že mi je postava Jiřího Voskovce velmi blízká, což mě také přivedlo na myšlenku jeho osudy zdramatizovat. Na základě útržkovitých informací a studiem dokumentů jsem sestavil Voskovcův americký sen do celku divadelní hry. A najednou to psalo samo. Jako by mi někdo vedl ruku. Až jsem měl někdy husí kůži. Ať však divák posoudí sám, zda se nám podařilo navázat na neúplný rukopis Voskovcovy autobiografie, jež měla nést stejné jméno Stín svobody,“ doplňuje režisér.

Z té se autor například dozvěděl, proč se Voskovec nikdy nešel podívat na Sochu svobody. Po svém příjezdu do USA byl totiž řadu měsíců internován na Ellis Islandu a nevěděl, zda se do země vůbec dostane. A když pak jeho žádost vyřídili kladně, měl už na Sochu svobody svůj názor: „Co bych tam chodil – z okna jsem celých jedenáct měsíců koukal na její p***l.“

Ani pak to neměl Voskovec v exilu jednoduché. Po smrti manželky se navíc ocitl ve zcela nové roli. V roli otce samoživitele žijícího v New Yorku, který se musí postarat o živobytí své i malých dcer. Herecká práce se však s výchovou dětí snoubí jen těžko. Ve chvíli nejvypjatější se zdá, že se na stárnoucího herce usmálo štěstí. Ale je tomu skutečně tak? Byl Jiří Voskovec ve svém tzv. „druhém životě“ skutečně šťastný?

„Zde zacházíme k citlivému tématu, kdy se v životě Jiřího Voskovce objeví manipulativní osoba, která jej přiměje zachovat se v jisté situaci zcela nepochopitelně. Nemíníme Jiřího Voskovce kompromitovat. Naopak chceme diváka upozornit na riziko úskalí, které může potkat úplně každého,“ dodává Minařík.  Jisté je však jedno. Přes nepřízeň doby a politických poměrů žije Voskovec v neustálém duchovním spojení se svým bývalým kumpánem Janem Werichem, jenž zůstal v Československu. Věznění na Ellis Islandu, vzdálenost, či politické poměry, nemohou setřít klaunům z tváří úsměv. Ani ve chvíli nejtěžší.

Pod režijní supervizí Jiřího Fréhara ovládne jeviště v hlavní úloze Filip Minařík, který je rovněž autorem hry a za tónů hudby Karla Trumma s kolegy Vladimírem Gottwaldem, Lukášem Křišťanem, Kryštofem Maliňákem a mnoha dalšími provede diváky nedávnou minulostí, kdy ještě stála Železná opona.

Představení Stín svobody Jiřího Voskovce můžete navštívit v Reduta Jazz Club Praha.

Zprávy - další články

Doporučujeme