Rád bych rozdal lidem miliardy. Jsou to peníze občanů, všechna opatření jsou na dluh, říká ministr Jurečka

11. dubna 2022·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. (Foto: Frekvence 1)

Když jeli lidé v posledních týdnech tankovat na čerpací stanici, mnohým z nich se hodně protáčely panenky. Ceny pohonných hmot se mnohonásobně zvýšily. Vláda musela zakročit a má připravené další kroky k regulace. Jaké to jsou? Hostem Press klubu byl ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Vláda schválila snížení spotřební daně na pohonné hmoty o korunu padesát. „Nevylučujeme, že se to může ještě změnit. Reagujeme tím na aktuální situace a doplňujeme to druhým krokem. Pokud se nezmění chování čerpacích stanic, u kterých se během měsíce března zvedly marže o 100%, jsme od května připraveni spustit cenový výměr. Ten by upravoval výši marží a zastropovoval by ji. To by znamenalo snížení až o dvě koruny a obyvatelům by mělo výrazně pomoci,” říká Marian Jurečka s tím, že ceny vláda kontroluje od konce února. Cena by tak celkově mohla poklesnout o dvě a půl koruny až tři. Snížení spotřební daně z důvodu legislativního procesu bude platit od začátku června do konce září. Ministr ale dodává, že vláda je připravená upravovat parametry podle potřeby.

Legislativní proces podle něj zrychlit nejde. „Měsíc a půl je doba, za kterou se to dá stihnout. Zrychlení je možné v institutu legislativní nouze, ale tento krok to nesplňuje.” Zazněly také argumenty, zda by vláda neměla spotřebu pohonných hmot snižovat. „Každý to máme ve své noze. Když jedu s rozumem, tak jsem schopný jet se spotřebou, která je nižší až o 15%. Tohle by neměla regulovat vláda, ale každý rozumný člověk sám.” Lidé ale na podobné apely reagují tak, že jim vláda nepomáhá a sama chce, aby se měli hůř. “To, že se obecně chováme racionálně, máme zdravý rozum a používáme ho, je věc, kterou by měl člověk dělat automaticky,” myslí si Jurečka.

Dodává, že ceny jízdného ve veřejné dopravě jsou velmi dostupné a výhodné. „Doprava dětí do škol vyjde řádově v jednotkách korun. Není to něco, co by pro občany mělo být limitující. Od ledna letošního roku stoupla sleva na poplatníka v ČR o 3000 korun,” vysvětluje. Vláda zároveň vážně uvažuje o tom, že přistoupí k plošnějším krokům, protože ne všichni občané se k výhodám dostanou. „Udělali jsme kroky, které se týkaly odpuštění silniční daně. Teď přichází spotřební daň a dohled nebo regulace marží. Zvýšili jsme existenční a životní minimum a máme další slevy, které bychom realizovaly. Třeba zvýšení slevy na poplatníka na děti, kterou jsou mimořádně pro tento rok. Dále jsou to podpory v sociálním sytému, třeba zvýšení rodičovské,” popisuje Jurečka.

Nejsou to naše peníze, ale peníze občanů

Záležet bude na aktuálním vývoji ekonomické situace. Jurečka dodává, že během roku bude dělat vláda další rozhodnutí, která budou občanům pomáhat. Některá jsou plošná, jiná více cílenější. „Spoustu věcí připravujeme a budeme realizovat. Musíme je ale rozdělit v čase.” Na některých věcech by se současná vláda mohla shodnout i s opozicí, hlavně s hnutím ANO. „Opatření musíme dělat s rozvahou. Já bych hrozně rád byl jako politik populární s tím, že rozdám občanům miliardy korun. Nejsou to však naše peníze, ale občanů. Všechna rozhodnutí, která děláme, děláme na dluh. Už na začátku roku 99% státního rozpočtu byla vázaná na mandatorní výdaje. Víme, že je to potřeba a lidem to pomůže. Jsou to ale desítky miliard, které jednou budeme muset zaplatit s úroky. Platit to budou občané země,” vysvětluje Jurečka.

Dodává, že dopady jsou obrovské a nesmí se zapomínat ani na další sociální oblasti; zdravotnictví, bydlení nebo sociální služby. Ani tyto oblasti nepočkají. Sám ministr vnímá i negativní reakce, které se týkají třeba pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Nemyslí si, ale že by vláda selhala v komunikaci. „Na základě dat víme, že zhruba 85-90% lidí stojí za kroky, které vláda dělá. Máme být solidární a pomáhat. Jsem si vědom toho, že to nebude trvat věčně. Jsme ale v extrémní situaci, která tady od 2. světové války nebyla,” vysvětluje Jurečka.

Zprávy - další články

Doporučujeme