Radek Koten: Po této vládě se bude muset vše předělat

20. listopadu 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Radek Koten (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl opoziční poslanec Radek Koten z SPD. S Romanou Navarovou probrali především důchodovou reformu, zástupce SPD v Evropském parlamentu a situaci ohledně demonstrací v evropských městech.

Pro lidi kategorie 55+ už není moc času, aby si začali šetřit na důchod, pokud tak již neučinili. Reforma, kterou dnes představil Marian Jurečka, má vypadat tak, že člověk bude pracovat do padesáti let, a až pak zjistí, kdy dostane důchod. “Tato vláda mění parametry za běhu, dokonce i zpětně a důchodová reforma není důchodovou reformou. Pokud by mělo dojít k reformě, vláda by měla začít podporovat mladé rodiny, aby měly děti. To se ale neděje a proces je spíše opačný. Úprava parametrů, že se do důchodu půjde podle dožití, považuji za nepřijatelné. Vše se po této vládě bude muset předělat. V Maďarsku znamená důchodová reforma podporu rodin s dětmi a zvýhodnění rodin, které mají dvě a více dětí, je naprosto markantní. Maďarsko tedy takový problém řešit v budoucnu nebude,” říká poslanec SPD Radek Koten.

Strana SPD se chce dostat do Evropského parlamentu, na druhou stranu ale veřejně avizuje, že by chtěla z EU vystoupit. To si ale podle slov pana poslance musí rozhodnout občané. “My prosazujeme zájem o referendum. Vzhledem k tomu, co se nyní v Evropském parlamentu děje, chceme tam mít své zástupce. Chceme vědět, co se děje a jaké negativní kroky se na občany ČR chystají. Pokud bychom tam své zástupce neměli, byli bychom jen pasažéři autobusu, kteří nemohou nic ovlivnit,” vysvětluje Radek Koten.

Evropa migranty nezvládla

Vzhledem k protiizraelským demonstracím, které probíhají v evropských městech, je zde otázka, zda právě tam hrozí válka. Podle pana poslance je ideologie odlišných národů, kteří věří něčemu jinému než například Evropani, tak agresivní, že se to dnes projevuje formou demonstrací v evropských městech. “My si musíme říci, že odporný teroristický útok na Izrael musel být připravován delší dobu a následky ukazují například migrační vlnu Palestinců podporovanou částí přistěhovalců v evropských městech, kterým otevřela Evropa svou náruč, vidíme, že to Evropa nezvládla. Celou dobu jsme na to upozorňovali a za tento náš prozíravý postoj jsme byli nálepkováni jako extrémisté. Nastává doba, že už i na západě to politici pochopili,” konstatuje Radek Koten.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme