Ruské seriály už si na Netflixu neškrtnou. Společnost zrušila jejich výrobu

8. března 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Ilustrační obrázek (Zdroj: Shutterstock)

Válka na Ukrajině se dotýká i segmentu zábavy. Nejen filmová studia jako Disney nebo Sony, ale i vedení streamovací služby Netflix se rozhodlo reagovat na ruskou invazi. Společnost pozastavila vývoj ruských seriálů a rozhodla se, že nepustí vysílání ruských státních televizních kanálů. Informaci uvedl magazín Film Distributor Bulletin.

Netflix v Rusku ale úplně nekončí. Zrušení se týká čtyř projektů. Končí třeba seriál Anna Karenina, ve které podle románu Lva Tolstého exceluje Světlena Chodčenka. Dalším zrušeným dílem je televizní série Nic zvláštního s hercem Jurijem Borisovem. Ten si zahrál mladého herce, který hledá odpovědi na své životní otázky ve společnosti divadelního spolku hendikepovaných.

Na obrazovky se nedostane ani thrillerová série Zato, která pojednává o zmizení malého chlapce nebo seriál s pracovním názvem Loop s Alexandrem Petrovem. Vysílání zhruba dvaceti vybraných kanálů v Rusku vyžaduje od 1. března zákon od každé mediální služby, která má alespoň sto tisíc předplatitelů.

Dohlíží na to zemský regulátor komunikace Roskomnadzor, ale vedení Netflixu zatím neuvedlo, jaké další kroky v tomto směru plánuje a jakou reakci od úřadu očekává. Na konci minulého týdne zrušil úřad v zemi Facebook a Twitter a očekává se i zrušení Tik-Toku.

Na české verzi Netflixu nyní mohou diváci vidět ruské filmy jako je Stříbrná brusle, Major Grom: Morový doktor, Kancelář pro kontrolu pouliční magie nebo seriálu K jezeru a Lepší než my. Všechny kromě prvního zmíněného vznikly v produkci Netflix.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme