Situace může ve školách svádět k nenávisti a šikaně ruských spolužáků

2. března 2022·Krize na Ukrajině·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shuttertsock)

Učitelé a profesoři mají nyní velice těžký úkol, a to zabránit nenávisti žáků a studentů vůči spolužákům ruského či běloruského původu. Děti ve školáh mohou být zmatení z přívalu informací, kterým nemusí rozumět a to pak může vést k vybíjení si vzteku na Rusech, kteří s nimi do školy chodí. Informace o této prblematice přináší Aktuálně.cz.

Učitelé musí v dnešních dnech udržovat dobré vztahy mezi žáky a studenty i ve třídách, do kterých chodí žáci ruského nebo běloruského původu. Experti mluví o tom, že učitelé musí se svými svěřenci komunikovat, povídat si s nimi a vysvětlovat jim nejasné informace, i to, že jsou jejich obavy a strach přirozenou reakcí na to, co se aktuálně děje.

“Agresivní napadení Ukrajiny ruskou armádou nenechalo chladným prakticky žádného českého občana a je jasné, že tento neomluvitelný akt agrese ovlivní více či méně život každého z nás,” říká ministr školství Petr Gazdík a dodává, že se emoce logicky nevyhnou ani školním lavicím. Především pak těm, kde se potkávají Češi, Rusové, Bělorusové a Ukrajinci.

Ukrajinské děti mohou podle jeho slov prožívat veliké trauma. Na druhou stranu žáci z řad Rusů a Bělorusů se mohou stát terčem šikany a agrese. “Prosím, nenechme negativní důsledky aktuálních válečných událostí vstupovat do vzdělávacího systému. Mějme neustále na paměti, že děti za chování dospělých nemohou a že důležitým úkolem škol je v těžkých historických obdobích posilovat zdravé vztahy,” apeluje ministr školství a dodává, že právě učitelé musejí jít příkladem a stát se oporou všech dětí bez rozdílu.

“Obzvláště v těchto chvílích je potřeba, abychom ve školách nejen pomáhali všechny přicházející informace zpracovávat, ale také vytvářet bezpečný prostor pro otázky i emoce, stejně jako příležitosti k solidaritě a pomoci,” vysvětluje ministr Gazdík.

Ministerstvo školství také vydalo doporučení pro školy, jak se zachovat a jak jednat. V nich například doporučují v rámci školy jasně informovat o postoji České republiky k ruské agresi na Ukrajině. Dále vybízejí učitele, aby věnovali větší pozornost dětem ukrajinských, ruských a běloruských národností. Doporučuje, aby ve třídách s žáky těchto národností pedagogové intenzivně pracovali s celým třídním kolektivem. Zaměřit by se měli hlavně na respektování individuality, dodržování lidských práv, ale také na vysvětlení, že národnost nečiní člověka odpovědným za kroky, které činí státní režim jeho země.

Pomozte darem lidem na Ukrajině. (Foto: se souhlasem Člověk v Tísni)

 

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme