Skandál kolem tygřího masa mě nepřekvapil, tvrdí ředitel Zoo Praha

18. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Celníci a policisté zasahovali 16. července 2018 ve středočeském Zooparku Bašť, který provozuje Ludvík Berousek (na snímku vpravo), kvůli podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty. Podle serveru Lidovky.cz se kauza týká údajného zabíjení tygrů a následného zpracovávání tygřích produktů ve vietnamské komunitě. Zdroj: ČTK

Českem v posledních dnech otřásl případ nelegálního obchodu s tygřím masem. Policie zasahovala v Zooparku v Bašti u Prahy, který provozuje člen slavného cirkusového rodu, Ludvík Berousek. Tygři zde měli být cíleně chováni pro následný prodej částí jejich těl. Nelegální artikly měly být dostupné v pražské tržnici Sapa. Ke kauze se rozhodl vyjádřit také ředitel Zoo Praha.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek (51) již v minulosti tušil, že se v České republice mohou nelegálně porážet vzácné šelmy. “Minimálně rok mám vážné podezření, že se tato zvířata porážejí a vyvážejí na asijské trhy. Ví se o tom, upozorňuje se na to, ale každému je jedno, že se chovají v nevhodných podmínkách a jsou zneužívaná pro byznys,” uvedl ve vyjádření pro deník Blesk.

Části těl zabitých tygrů mají údajně končit v asijských zemích. O případ se podle Bobka již v minulosti zajímala také Česká inspekce životního prostředí. Problém je však v českých zákonech.

“Veterináři v podstatě nemohou při kontrole účinně zakročit. Doporučení, které mohou dát, je zastaralé a nevymahatelné. Navíc, i kdyby šelmy chtěli zabavit, v republice není zařízení, kam by je mohli umístit. Je to spletenec problémů, který nikdo dosud neřešil,” pokračuje Bobek.

Kvůli údajnému zabíjení tygrů a následnému nelegálnímu obchodu s jejich těly obvinila policie již tři osoby. Kvůli nadále probíhajícímu vyšetřování je však prozatím odmítá jmenovat. “Tři lidé byli zadrženi a obviněni, zatím k žádnému dalšímu posunu nedošlo, protože věc v současné chvíli ještě zpracovává policie, která je buď propustí, nebo podá státnímu zástupci návrh na uvalení vazby,”  řekla ČTK Jitka Bojanovová z Okresního státního zastupitelství Česká Lípa, které případ dozoruje.

Mrtví tygři měli být zpracováváni jednak na maso a jednak se z nich měly vyrábět sběratelské předměty. K tomu zřejmě sloužily například jejich drápy. “Dělají také vývar z kostí. Připravuje se deset dní. Potom se zbylý sulc vkládá do alkoholu. Jeden gram vyjde i na 1500 korun,” uvedl nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování pro server Lidovky.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme