Summit během našeho předsednictví EU by se měl konat na Pražském hradě, řekl Petr Fiala

14. března 2022·Zprávy·Luboš Procházka

Premiér Petr Fiala a moderátor Luboš Procházka (Foto: Frekvence 1)

Podle premiéra Petra Fialy by se během českého předsednictví EU měl konat neformální summit lídrů Evropské unie na Pražském hradě. Sám by také chtěl, aby se v rámci předsednictví odehrála jedna z akcí v Brně. Podle šéfa ODS to ale bude složité.

Fiala to řekl během dalšího Premiérského Press klubu Frekvence 1. “Pokud by se konal nějaký summit Evropské unie toho typu, jako byl ve Versailles, tak by se měl konat v Praze na Pražském hradě. To je prostředí, které by všechny oslovilo a vytvořilo potřebnou atmosféru,” řekl Fiala v rozhovoru natočeném ve vládním leteckém speciálu.
“Já se nějak netajím tím, že bych chtěl, aby se všechno nekonalo jenom v Praze. Současné říkám, že to bude hodně složité, protože hodně smluv už je uzavřených, hodně veřejných soutěží vyhlášených a naše vláda má malou možnost to měnit,” podotkl premiér.

“Myslím si, že bychom měli s dvoustým výročím narození Gregora Mendela spojit nějakou evropskou akci, protože to je prostě postava, světová osobnost první třídy a je třeba spojený s Brnem. Ale bude to složité,” dodal brněnský rodák Petr Fiala, který s manželkou v jihomoravské metropoli oficiálně bydlí.

Poslechněte si záznam Premiérského Press klubu Frekvence 1

Zprávy - další články

Doporučujeme