Superhrubá mzda se ruší. Nahradí ji 15procentní daň z příjmu a 23procentní pro vysokopříjmové

28. srpna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a premiér Andrej Babiš. (Foto: ČTK)

Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139.000 korun měsíčně. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl premiér Andrej Babiš. Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení.

Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů.

Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.

Podle Národní rozpočtové rady (NRR) nadstandardní zvýšení důchodů a zrušení superhrubé mzdy, na kterých se vládní koalice dohodla, ohrožují bez úpravy ostatních parametrů střednědobou i dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Koalice se dohodla, že senioři by měli dostat v prosinci příspěvek 5000 Kč.

Zprávy - další články

Doporučujeme