Už do covidu jsme vstupovali s nejvyšší inflací v EU. Současnost se od toho odvíjí, říká ekonom Petr Bartoň

16. května 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Ekonom Petr Bartoň. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl ekonom Petr Bartoň. S Čestmírem Strakatým se bavili o stále rostoucí inflaci a o tom, co by způsobilo zastropování cen energií.

Inflace je ve skutečnosti ještě vyšší

V současné chvíli je inflace již přes 14% a všichni si kladou otázku, kdy se tohle zdražování zastaví. Ekonom Petr Bartoň říká, že ve skutečnosti je ještě vyšší. “Zapsaných je 14 %, protože se tam započítává ještě nižší inflační měsíce v rámci uplynulých dvanácti měsíců. Pokud ale vezmeme inflaci jenom za duben, tak kdyby každý další měsíc po dobu dvanácti měsíců byl stejný jako letošní duben, tak máme inflaci okolo 24%. Kdyby byla inflace stabilně 14,2%, tak to není problém. Kdy se zdražování zastaví. to je velice těžká otázka. Nějaké predikce máme, ale ty jsou založené na tom, jak si my myslíme, že náklady probublávají od firem, které se tím musí zabývat jako první, než probublají až ke spotřebitelům. Inflaci táhnou především ceny energií, a tak záleží na jejich zdražování. S tím souvisí otázka, jak se bude vyvíjet konflikt na Ukrajině a především, do jaké míry bude EU schopna udržet příslib pokračujícího embarga na Rusko,” vysvětluje Bartoň.

Podle jeho vyjádření můžeme počítat až s 20% inflací. “Zatím nemáme náznaky, že by inflace zpomalovala. Nejenom, že pořád roste, zároveň i zrychluje své tempo,” říká ekonom Petr Bartoň.

Proč je u nás vyšší než jinde?

V okolních státech tak vysoká inflace, jako u nás, není“Jsou tři důvody, proč tomu tak je. Jednak jsme trochu fázově posunuti, protože vidíme, že nás všichni velice úspěšně dohánějí, jsme tedy o dva měsíce dopředu. Také se musíme ptát, čím se lišíme od těch ostatních států jako je Polsko a Maďarsko – jsme my ti zvláštní, nebo je to Maďarsko, které má speciální vztahy s Ruskem, a tak má vše od Ruska pod cenou… Dále se musí myslet na to, že už do doby covidové jsme vstupovali s jednou z nejvyšších inflací v EU, a tím logicky i na druhé straně této doby startujeme s mnohem vyšší inflací než ostatní. A zatímco ostatní státy se už v loňském roce snažily srovnávat deficity, které covid přinesl, my jsme stále pokračovali v tom samém režimu jako v prvním covidovém roce,” konstatuje Bartoň.

Co se dá dělat?

Podle ekonoma existuje několik způsobů, kterými by mohla vláda lidem ulehčit. “Pokud se jedná o otázku energetickou a potravinovou, špatnou metodou by bylo zastropování cen, protože to vede k většímu nedostatku. Nyní jsou energie alespoň k dispozici, byť za vyšší cenu, ale alespoň nejsou výpadky. Pokud by je někdo zastropoval, nevyplatí se je vyrábět a začne ohrožení s dostatkem energie. Když budu potřebovat odvézt rodinného příslušníka do špitálu, protože se mu udělalo špatně, bude to dražší, ale alespoň benzín nebo naftu seženu. Jakmile se ceny zastropují, nebudete jak se do nemocnice dostat. Nebraňme tedy těm cenám. Jediná cesta je ta nejcílenější, nechat vysoké ceny, aby motivovaly ty, kteří se mohou přizpůsobit a s energií šetřit, a těm, kteří nemůžou, tak jim to vykompenzovat cílenými dávkami,” vysvětluje Petr Bartoň.

Zprávy - další články

Doporučujeme