V EU žijeme v klidu, protože všichni dodržují nastavená pravidla, říká sociolog Vojtěch Bednář

21. května 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Vojtěch Bednář (Foto: Frekvence 1)

Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1 byl sociolog Vojtěch Bednář. Bavili se spolu o tom, jaký dopad mají události posledních let na společnost, na co by měla vláda především dbát a jaká jsou rizika nespokojenosti většiny občanů.

Neustále stojíme před nejistotou a nevíme, jak se s ní vypořádat

Když poskládáme všechny nepříjemné události poslední doby, covid, válka, inflace… všechno jsou to stresory, tedy věci, které nás stresují, zatěžují a způsobují, že náš organismus se připravuje na zátěž a obranu. “Tím se opotřebovává, Někdy před dvěma lety a půl začala krize, kterou jsme nečekali, a kterou jsme si nedovadli dost dobře představit. Na začátku jsme vůbec nevěděli, jaký bude rozsah nebezpečí, postupem času jsme se přizpůsobili. Vize, že tato krize přejde a náš život se vrátí do starých kolejí, nám dávala možnost vše zvládnout a překonat. Uplynuly dva roky a díky obrovskému úsilí vědců, politiků a ekonomů se náš život začal do normálu konečně vracet, přišla nová krize v podobě válečného konfliktu,” říká sociolog Vojtěch Bednář a dodává, že tím jsme se dostali do extrémního stresu znovu. “Potom, co jsme pochopili, že válka momentálně neohrožuje fyzicky konkrétně nás, přišel další stres v podobě inflace. Najednou stojíme před obrovskou nejistotou a nevíme, jak se s ní vypořádat.”

Co nás nezabije, to nás posílí

Je pochopitelné, že po těchto událostech se česká společnost mění, ať už méně nebo více. “Když budeme optimisté, člověk adaptabilní, umí se přizpůsobit a co nás nezabije, to nás posílí. Umíme reagovat na vzniklou situaci. Na druhou stranu nás stres opotřebovává a může se stát, že nejistota, ve které teď žijeme, docílí toho, že jako společnost začneme volat po radikálním řešení. To by ale mohlo být nebezpečné pro samotné základy, na kterých je společnost postavena,” říká Bednář. Podle jeh názoru obyvatelé ČR a EU žijí v klidu, protože všichni dodržují pravidla, která jsou nastavená a jasně daná. “Tento systém platí pro všechny stejně a dává všem stejné příležitosti. Já se obávám, že brzy přijde antisystémové řešení, což bude jedna osoba, třeba politik, který řekne, že to za nás vyřeší za cenu porušení pravidel. Řekneme si, že to není možné, žijeme ve 21. století. Ale přesně tohle si říkali Němci ve 20. letech. Vždy když se společnost dostane na špičku, kdy si řekne, že horší už to nebude, vždycky nakonec bylo. Proti tomu musíme bojovat,” vysvětluje sociolog fungování společnosti.

Každá vláda musí dát pocit bezpečí

Bednář dále říká, že nejen česká vláda, ale jakákoliv jiná evropská vláda se nachází v nezáviděníhodné situaci. “Na jedné straně má následky covidové epidemie, na straně druhé má hrozbu agresivního Ruska a na straně třetí má stoupající nespokojenost občanů. V takové situaci se velice těžko řeší jakákoliv smysluplná situace. Pravda ovšem je, že ať je vláda levicová nebo pravicová, liberální nebo konzervativní, v první řadě by měla dbát na to, aby se lidi cítili v bezpečí. Nemusí být bohatí nebo spokojení, ale musí se cítit v bezpečí. Bezpečí a jistota je po jídle, vodě a vzduchu naší druhou nejdůležitější potřebou. Na tom by měla vláda pracovat,” konstatuje host Press klubu Vojtěch Bednář.

Zprávy - další články

Doporučujeme