V Krkonoších a na Šumavě sněžilo! Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku

24. dubna 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Vyšší polohy Krkonoš zasáhlo v noci na dnešek sněžení, napadlo až několik centimetrů sněhu. Silný vítr ve vrcholových partiích Krkonoš dnes ráno zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Spodní úsek z Pece pod Sněžkou do mezistanice na Růžové hoře zůstal v provozu.

Poprašek sněhu pokryl i louky nad Pecí pod Sněžkou. Teploty v Krkonoších během noci spadly pod nulu, na Sněžce dnes dopoledne bylo minus sedm stupňů. V Peci pod Sněžkou se teplota pohybovala kolem nuly. Podle předpovědi meteorologů by se sněhové přeháňky na horách mohly objevit i během dneška, teplota na hřebenech by se měla držet asi jeden stupeň pod nulou.

Provoz lanovky na Sněžku je možný do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. “Pokud se vítr uklidní, lanovku opět rozjedeme,” uvedl pracovník lanovky. Od rána se do mezistanice nechalo vyvézt pár lidí. Na Sněžce byla od rána mlha. Když nejezdí horní úsek, mohou se lidé nechat vyvézt na Růžovou horu a zbývajících 2,5 kilometru dojít na vrchol pěšky.

Na Šumavě deset čísel

Na Šumavě dnes v noci napadlo pět až deset centimetrů sněhu. Podle silničářů však sníh nezpůsobil vážnější komplikace v dopravě a všechny silnice zůstaly sjízdné. Sněžit by podle meteorologů mělo i v několika následujících dnech. Sníh by se měl udržet v nadmořských výškách nad 700 metrů.

“V noci jsme vyjeli pouze s jedním pluhem na silnici I/4 u Kubovy Hutě na Vimpersku. Sníh na vozovkách rychle roztával,” řekl dispečer krajských silničářů.

Do konce dubna bude chladněji, s květnem přijde oteplení!

 

Zprávy - další články

Doporučujeme