Vláda by se měla zaměřit nejprve na výdaje ze strany státu a nevybírat hned peníze na daních občanů, říká poradce prezidenta

21. dubna 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

David Marek. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press kubu byl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a poradce prezidenta David Marek. V rozhovoru jsme probrali, zda má vláda jasný ekonomický program a jak vnímá její aktuální kroky, jako třeba návrh na zvýšení DPH? Neměla by vláda například nejprve utahovat opasky ve státní správě?

Vláda v poslední době podle veřejnosti komunikuje zmateně. Ráno někdo přijde s novou informací, odpoledne už říká něco jiného a nakonec se sdělí, že se jedná o uniklý náznak informací a že se vše bude oficiálně komentovat až za měsíc. To vnímá i poradce prezidenta. Na jedné straně může být nějaký racionální program. Na straně druhé musí být rozumná komunikace. Jedno bez druhého nejde, obsah a forma musí být v rovnováze. Bohužel forma trochu pokulhává. To, že se často diskutuje jeden parametr chystané reformy, která obsahuje celou řadu dalších, je chyba. Ale i řada dalších lidí si klade otázku: Byl to záměr? Nebyl? Je to nějaké testování nálad veřejnosti na chystanou změnu, nebo je to jen nějaký amatérský počin? Tudíž předtím, než se bude něco pouštět do éteru, tak by se mělo přemýšlet nad tím, jaký to má i z komunikačního ohledu dopad,” řekl.

NERV je jedním z mnoha různých poradních orgánů vládního kabinetu. Jak vnímá návrh na zvýšení daní? Z 10 procent by se mělo DPH navýšit na 21 procent. Kvůli tomu by se zvýšily například ubytovací služby, lázně, sauny, vstupné na sportovní a kulturní akce, což lidé jsou možná schopni oželit, ale mělo by se to týkat i vodného, stočného a tepla. Což není podle poradce prezidenta dobrým řešení. Je daleko efektivnější používat daně z příjmu a potom sociální dávky, které jsou testované. To znamená, které ověřují, že je dostane ten, kdo je opravdu potřebuje a ne někdo, kdo má peněz dost,” popsal.

Podle Marka by se měla vláda zaměřit nejprve na výdaje ze strany státu, než začít hned vybírat peníze na daních občanů. “Nejdříve bych se snažil zalátat díry na výdajové straně, abych měl čisté svědomí a řekl, dobře, už jsem ušetřil, další škrty už by byly necitlivé, dopadaly by na sociálně slabší skupiny nebo negativně na ekonomiku a teprve potom mohu přijít s tím, že chci více spotřební daně z toho a více na DPH. Ale opravdu by první kroky měly směřovat na výdejovou stranu. Logicky pokud chcete dělat nepopulární opatření a někomu berete peníze, tak chcete ukázat, že jdete příkladem a že šetříte na sobě,” uvedl s tím, že státní aparát je za poslední roky podstatně zbytnělý a určitě by se zde mělo začít šetřit. Což doporučoval i NERV, ale vláda zjevně na jejich rady týkající se úsporných opatření ve státní správě, zatím neslyší.

Zprávy - další články

Doporučujeme