“Vzdám se amerického občanství.” Hvězdy a politici reagují na zrušení potratů v USA

28. června 2022·Zprávy·Redakce

Billie Eilish na Met Gala. (Foto: ČTK)

Když se v médiích objevilo, že americký Nejvyšší soud zrušil federální právo žen na umělé přerušení těhotenství, veřejnost byla šokovaná. K celému tématu se na sociálních sítích začali vyjadřovat i známé osobnosti a politici a rozhodně nejde o pozitivní přijetí.

Nyní se rozhodnutí žen dostává do rukou zástupců jednotlivých států. Na rozhodnutí Nejvyššího soudu samozřejmě zareagovala velká většina amerických politiků, včetně prezidenta USA Joe Bidena. „Nejvyšší soud výslovně odebral americkému lidu ústavní právo, které již dříve uznal. Jednoduše mu ho vzal. To se s právem, které je pro tolik Američanů tak důležité, ještě nikdy nestalo,“ okomentoval rozhodnutí soudu Biden.

Podobný názor má i Barack Obama. Nejvyšší soud dnes nejenže zrušil téměř padesátiletý precedent, ale také přenechal nejosobnější rozhodnutí, které může člověk učinit, rozmarům politiků a ideologů – a zaútočil tak na základní svobody milionů Američanů,“ napsal bývalý prezident.

Jeho žena Michelle Obama je podle svých slov zdrcená. Moje srdce je zlomené ze všech lidí v této zemi, kteří právě přišli o základní právo dělat si se svým tělem, co chtějí. Z toho, že jsme se nepoučili z dob, kdy ženy riskovaly životy nelegálními potraty,“ uvedla na facebooku. Ne všichni politici ale rozhodnutí soudu odsoudili. To Mike Pence, bývalý viceprezident Donalda Trumpa, rozhodnutí vítá. „Dnes vyhrál život,“ ocenil republikánský politik rozsudek.

K informaci se vyjadřují i známé osobnosti. Dnešek je opravdu temný den pro americké ženy,”řekla na hlavní scéně festivalu Glastobury Billie Eilish. „Řeknu jenom tohle, protože teď nad tím nedokážu přemýšlet” dodala. Píseň Your Power o zneužívání moci věnovala těm, kdo se s tímto problémem potýkají. Stejný názor vyslovila na stejném festivalu i zpěvačka Olivia Rodrigo. „Úplně mě to zničilo a vyděsilo to, co se v Americe stalo. Kvůli tomuhle zemře tolik žen a dívek,” konstatovala.

Píseň Fuck You pak věnovala “pěti členům Nejvyššího soudu, kteří nám ukázali, že ve skutečnosti je jim svoboda ukradená. Jsou to Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Amy Coney Barrett a Brett Kavanaugh. Nenávidíme vás, opravdu vás nenávidíme,” řekla podle serveru Variety. Podobně rozladěnou reakci měl i zpěvák americké skupiny Green Day Billie Joe Armstrong, která nedávno koncertoval i v České republice.

Na koncertu v Londýně se publiku svěřil, že se chce vzdát svého amerického občanství. Vzdám se svého občanství. Půjdu sem,” řekl fanouškům, kteří vybuchli nadšením. „Nedělám si legraci, opravdu mě tady v příští dnech hodně uvidíte,” dodal. Green Day dlouho kritizují politikou scénu v USA. V roce 2004 se ostře vyhradili proti prezidentu Georgi Bushovi a následně odsoudili zvolení Donalda Trumpa.

View this post on Instagram

A post shared by Entertainment Tonight (@entertainmenttonight)

Americký Nejvyšší soud minulý týden zvrátil vlastní verdikt z kauzy Roe versus Wade z roku 1973. Tím zrušil federální pojistku garantující ženám, že do 23. týdne mohou přerušit těhotenství. USA nemají federální zákon o právu na potrat. To se dosud opíralo o 15. dodatek ústavy zaručující právo na soukromí. Nyní budou o interrupcích rozhodovat jednotlivé státy unie. Dle agentury AP jich možná až polovina potraty zakáže. Řada států to hodlá učinit bez výjimky, kdy potraty nebudou možné ani po znásilnění či incestu.

Zprávy - další články

Doporučujeme