Začalo druhé kolo prezidentské volby, rozhoduje se mezi Pavlem a Babišem

27. ledna 2023·Zprávy·ČTK·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

V Česku začalo finále letošních voleb hlavy státu. Lidé v něm rozhodnou o tom, zda se prezidentem stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Volební místnosti se otevřely ve 14:00, hlasování skončí za 24 hodin. Na rozdíl od hlasovacích lístků pro první volební kolo dostanou voliči lístky pro závěrečný duel až ve volebních místnostech.

Hlasovat by během dneška měli tradičně jak oba kandidáti, tak dosavadní prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) nebo předsedové parlamentních komor a stran. Celkem může hlasovat osm a čtvrt milionu voličů, mezi něž by mohly patřit i čtyři tisícovky prvovoličů.

Volební místnosti v Česku budou otevřeny dnes do 22:00a v sobotu od 08:00 do 14:00. Volební komisaři pak začnou hlasy ve všech 14.866 okrsků sčítat. Hlavní výsledky, které bude průběžně zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu, by podle dosavadní zkušeností měly být známy během několika hodin po uzavření volebních místností.

Zprávy - další články

Doporučujeme