Povodně 2002: I rok poté to v pražském Karlíně bylo cítit hnilobou, lachtan Gaston svou plavbu nepřežil

10. srpna 2022·Koktejl·Redakce

Povodně 2002 (Zdroj: Profimedia)

V těchto dnech si Česká republika připomíná událost, která se stala přesně před dvaceti lety. Českem se prohnala tisíciletá voda, zaplavila přibližně třetinu území. O život přišlo během záplav 17 lidí, škody dosáhly v tehdejších cenách přes 73 miliard korun. Informaci přinesl web Novinky.cz a Blesk.cz.

Záplavy začaly 7. srpna 2002 a do 17. srpna postihly téměř třetinu území. Nejvíce trpěly jižní, střední a severní Čechy a Praha, velká voda se nevyhnula ani Moravě. Povodeň byla způsobena dvěma mimořádně vydatnými vlnami srážek ve dnech 6. a 7. srpna a 11. a 13. srpna. „Povodeň, která tím vznikla, překročila celkovým objemem i velikostí průtoků na mnoha lokalitách všechny do té doby známé povodňové průtoky. Většina značek velkých vod z předchozích povodní byla při kulminacích této povodně skryta pod hladinou,“ upozornil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Povodně 2002 (Zdroj: Profimedia)

První vlnu se podařilo utlumit v nádržích soustavy Vltavské kaskády. Deště ale způsobily mimořádné nasycení, což vedlo k tomu, že srážky odtékaly po povrchu do vodních toků a přišla druhá vlna. Ta nakonec překonala technické povodí Vltavské kaskády. Povodňová vlna bez větších překážek přešla po Vltavě a 13. srpna zaplavila hlavní město. Díky Vltavské kaskádě se podařilo oddálit kulminaci povodně na horním toku Vltavy o 17 hodin. To umožnilo aktivovat protipovodňová opatření a umožnila evakuaci třeba pražského Karlína.

V Karlíně bylo až sedm metrů vody. Lidé doufali, že jim cihly a pytle s pískem jejich přízemní byty zachrání. Mýlili se. Voda se prohnala hospodami, sklepy, obchody i byty. Bahno se prohnalo kancelářskými budovami a ložnicemi. Ještě rok poté to bylo nejen v Karlíně, ale i v Holešovicích a dalších místech cítit hnilobou. Spousta věcí se nemohla ani opravit, ale rovnou vyhodit.

Symbolem ničivých záplav se staly dvě události. První byl tehdejší primátor Igor Němec, který řekl, že “situace je nadmíru výtečná.” O pár hodin později po jeho výroku Vltava zaplavila metro a Karlín. Pražská ZOO byla jedním z míst, která během povodní schytala tvrdou ránu. Pracovníci evakuovali tisícovku zvířat, přesto ale sto z nich uhynulo. Jedním ze zvířat, které se nepodařilo odchytit, byl lachtan Gaston. Ten se během povodní dostal do Vltavy a uplaval do Německa, kde ale uhynul na vyčerpání.

Lachtan Gaston (Zdroj: Profimedia)

Pro evakuovaná zvířata bylo velmi těžké najít dočasný domov. Naštěstí se v tu dobu ozvalo spoustu českých i zahraničních zahrad, která pomoc poskytly. „Zvířata pak byla prakticky všude. Vzpomínám si, jak kolpík (vodní pták) seděl na obrazovce mého počítače, při otevření dveří do garáže nám vlétly do obličeje dvě sovice krahujové, opravdu kdekoliv bylo možné narazit na provizorně ubytovaná zvířata,“ popsal nepředstavitelné okamžiky kurátor savců Pavel Brandl.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme