Šimpanz si zašpásoval s plastovou lahví. Poprvé zvíře použilo lidský výrobek jako sexuální hračku

5. října 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Podívejte se na video, které dokazuje, jak se lidský a zvířecí svět propojuje. Jeden ze šimpanzů žijících v ugandském Bulindi, samec jménem Aarali, zaujal vědce tím, že jako erotickou hračku použil lidmi vyrobený předmět – plastovou lahev. S informací přišel server IFLScience.

Šimpanz Aarali připravil vědcům zajímavou podívanou. Díky jeho zvědavosti a vynalézavosti mohli pozorovat prvního v přírodě žijícího šimpanze, který jako erotickou hračku použil plastovou lahev, tedy lidmi vyrobený předmět.

K pozorování tohoto neobvyklého jevu došlo již v srpnu 2018, vědci letos o pozorování vydali odborný článek, o kterém v úterý informoval server IFLScience. Skupina vědců pozorovala mladého šimpanze, který se zaujetím studoval prázdnou lahev od herbicidu, aby ji vzápětí použil k vlastnímu uspokojování.

I když jde o anekdotický případ, pro vědce Aaraliho chování může dát odpovědět na některé otázky ohledně role masturbace v chování a životě šimpanzů. „Aaraliho chování je nejspíše výsledkem jeho motivace zkoumat nový předmět a hrát si s ním. Šimpanzí samci často vykazují erekci v různém kontextu,“ uvedli autoři odborného článku. Nemusí jít jen o sexuální vzrušení, ale vzrušení z jídla či v rámci jiných sociálních interakcí včetně hry.

Koktejl - další články

Doporučujeme