Jiří Hadaš: Dětské publikum je hrozně náročné. Když se jim kouzlo nelíbí, tak vám to dají najevo

28. února 2024·Zábava·Barbora Turková

Jiří Hadaš (Zdroj: Frekvence 1)

Kouzla a magie provází ho doslova od narození. Dalo by se říct, že se ke svému povolání doslova narodil, protože patří mezi absolutní špičku. Hostem podcastu Trefa do Černé(ho) u Lucie Černé byl prezident kouzelnického svazu Jiří Hadaš.

Kouzla mají v jejich rodině pevné místo. Tatínek Jiřího Hadaše založil v Uherském Hradišti kouzelnický klub a sám se učil. „S bratrem jsme odmalička kouzlili, ale pak se naše cesty oddělili a každý jsme šli na jinou střední školu,” usmívá se Hadaš s tím, že s bratrem kouzlili už v mateřské školce. Moderní magie je podle něj trochu překvapivá a sahá do minulosti. Kouzelníci totiž rádi pracují se starýma rekvizitami – Rubikova kostka nebo práce s novinami. „Technologie kouzla se změnila, ale to, co bylo staré se obnoví a moc dobře to funguje. Kouzelník v saku, s kloboukem a králíky už nefunguje, má to svoje kouzlo, ale už to nejede. Moderní magie má jít dopředu, takže teď se používají technologie, mobily, velké obrazovky.”

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Youradio Talk (@youradio_talk)

Mezi nejznámější kouzelníky světa patří David Copperfield. „Z mojí generace kouzelníků chtěli být všichni jako on; dělat ty velká kouzla a já taky. Nyní se soustředím na dětská představení, která jsem nikdy nechtěl dělat, ale zjistil jsem, že mě baví mnohem víc. Dětské publikum je hrozně náročné. Když se jim to nelíbí, tak nezatleskají, zlobí, ale už trochu vím, jak reagují, protože jsem studoval pedagogickou školu a několik let jsem učil,” směje se kouzelník, který by rád pozval Copperfielda do Česka. Sám ale ví, že toho má slavný kouzelník hodně, představa je to ale hezká. Kouzelník světového charakteru podle něj může stát až sto tisíc.

Mnoho kouzelníků bude tvrdit, že se jim nikdy žádný průšvih během představení nestal. Hadaš je ale pravým opakem. „Není možné, aby to vždycky všechno vyšlo. Je tam tolik faktorů, co se můžou pokazit. Třeba se nám stalo, že jsme nemohli najít králíka. Ale výhoda kouzelníků je, že diváci neví, co má přijít. Za nás nikdo kouzlit nemůže, ale zase neví, co má přijít. Když mladý kouzelník něco pokazí, tak se zatváří tak, že to všichni poznají. Vždycky jim říkám, ať jedou dál, že se nic nestalo. Xkrát se nám stalo, že se něco nepodaří,” myslí si renomovaný kouzelník. Nová kouzla sám nevymýšlí. Je to hrozně těžké, rád bych vymyslel nějaké svoje kouzlo. Ve světě jsou lidé, kteří to dělají. Já si vzpomínám třeba na to s čím se kouzlilo v 80. letech a dám tomu novou image,” usmívá se kouzelník Jiří Hadaš. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Zábava - další články

Doporučujeme