Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství… Která tvrzení jsou pravdivá a která jsou pouhé mýty?

21. června 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Shutterstock)

Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství... tuto zcela zcestnou větu pronesl Horác “Hogo Fogo“ ve slavné české koňské opeře Limonádový Joe. Dá se říct, že tento výrok celkem zlidověl, ale každý, kdo má všech pět pohromadě moc dobře ví, že je to holý nesmysl. On i podávaný v malých dávkách v malém množství, lidskému tělu škodí. Co všechno se o alkoholu a jeho konzumaci říká, a co z toho je pravda? Na tuto otázku odpovídá magazín Elle.

O alkoholu jsme toho slyšeli za svůj život už hodně. Červené víno je dobré na krvinky, panák slivovice po ránu vypálí červa nebo že dvojka bílého denně značí, že je žena zdravá. Co z těchto povídaček je pravda, a co je jen pouhý mýtus, kterému bychom rozhodně neměli věřit, natož se jím řídit?

Alkohol škodí i v malé míře – pravda

Kvůli pití alkoholu se umírá, to je holý fakt. A může to být kvůli otravě alkoholu, ale i  v důsledku dlouhodobého užívání malého množství, jenž může způsobit cukrovku, mrtvici, onemocnění srdce, jater nebo cév. Ženám, které konzumují i malé množství alkoholu denně, hrozí zvýšené riziko rakoviny prsu. Podle výzkumu pouze jedna sklenka vína nebo malé pivo denně zvyšuje tuto pravděpodobnost o 5 až 9 procent.

Čím dražší, tím lepší – mýtus

Dražší alkohol stojí víc peněz proto, že často obsahuje přírodní přísady namísto syntetických. Jeho výrobci také zodpovědněji přistupují k procesu destilace a zrání. Žádné látky však nejsou schopny neutralizovat účinky ethylalkoholu, který je pro vaše tělo toxický.

Alkohol nám vlastně nechutná – pravda

Vzpomeňte si na moment, kdy jste poprvé ochutnali alkohol. Pochutnali jste si? Asi moc ne, že? A i když jste byli ti, co do sebe lili víno nebo rum s kolou po vydatných doušcích, abyste v očích kámošů z party neklesly, s odporem jste se z toho určitě oklepali. Je to z toho důvodu, že ho tělo odmítá, protože pro něj zkrátka není dobrý. Časem si na jeho chuť zvykneme a následně si vychutnáváme ten opojný, hřejivý a uvolňující pocit, který nám dopřává.

Alkohol působí na muže stejně jako na ženy – mýtus

Ani pokud budou mít stejnou tělesnou stavbu, nebude působit alkohol na muže i ženy stejně. Pokud obě pohlaví vypijí stejné množství stejného druh alkoholu, ženy ho budou mít v krvi víc. Pravda je i to, že ženám častěji hrozí alkoholismus.

Po alkoholu se lépe spí – pravda, ale…

To, že se po alkoholu cítíme unavení a snadněji nás uspí, neznamená, že kvalita spánku bude lepší. Samozřejmě, že po panáku usneme snadněji a nebudeme koukat tři hodny do stropu, ráno nám však moc hej nebude. Faktem je, že alkohol zkracuje fázi REM spánku, během které aktivně sníme. Pamatujte, alkohol není prášek na spaní.

Čím ses zkazil, tím se naprav – mýtus

Ač je pro někoho vychlazené pivo po prohýřené noci to, co zabrání, aby se dostavila nemilosrdná kocovina, bude to fungovat stejně jen na chvíli. Bolest hlavy, třes a žízeň se stejně dřív nebo později dostaví. Zkuste s kocovinou bojovat spíše iontovými nápoji, kofeinem, zdravými sacharidy, kuřecím vývarem nebo magnesiem.

Životní styl - další články

Doporučujeme