Tahle jídla do mikrovlnky nikdy nedávejte! Ztratí chuť a mohou ohrozit i vaše zdraví

29. července 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Mikrovlnná trouba je pro mnohé domácnosti velmi oceňovaný vynález. Šetří čas a díky ní má rodina na stole rychle teplé jídlo. Najde se však i řada odpůrců, kteří mikrovlnné technologii úplně nedůvěřují a tento spotřebič z každodenního života raději vylučují. Ať už patříte ke kterémukoli názorovému táboru, některá jídla by se v mikrovlnce neměla ohřívat nikdy. Která to jsou?

Pizza a pečivo

Paradoxně je lidé do mikrovlnky dávají poměrně často, i když si tím způsobí více škody, než užitku. Zkoušeli jste si někdy přihřát původně výbornou, avšak již vychladnou pizzu tímto způsobem? Nejspíš jste pak zažili určité zklamání. Těsto totiž už nechutná tak, jako dřív, a změní se jeho struktura. Podle šéfkuchaře z Outstanding Foods Davea Andersona mikrovlny “zničí texturu těsta a všechno, co je na něm dobré”.

Mražené maso

Podle doktorky Nidhi Ghildayal z University of Minnesota School of Public Health je vkládání mraženého masa do mikrovlnky velmi špatný nápad. Teplo totiž značně urychlí nárůst bakterií a vede ke zkažení potraviny, pokud se nezačne dostatečně rychle vařit. “Nejbezpečnější způsob jak rozmrazit maso je přemístit ho na noc z mrazáku do ledničky,” radí šéfkuchařka Dana Murrel.

Libové maso

Do mikrovlnky raději nedávejte ani libové maso. V tomto případě vám však nehrozí zdravotní potíže, ale “jen” horší chuťový zážitek. Expertka na výživu a oceňovaná šéfkuchařka Mareya Ibrahim se k tématu před časem vyjádřila pro americký server INSIDER. “Jídla s vysokým obsahem tuku, jako třeba slanina, se v mikrovlnné troubě ohřejí krásně kvůli omastku. Libové maso, jako vepřové nebo kuřecí, ale vyschne a stane se prakticky nepoživatelným,” varuje.

Mořské plody

Mořské plody jako krevety, chobotničky, garnáti nebo korýši mohou být sice naprosto výborné, po zpracování v mikrovlnné troubě však budou chutnat podobně jako guma. “Mořské plody, jako třeba krevety nebo korýši, pokud nejsou opravdu dobře doplněny omáčkou, se uvaří velmi rychle a zgumovatí,” myslí si šéfkuchařka Ibrahim.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme