Bohumil Pečinka: Nebýt prezidentské kampaně, hlasování o nedůvěře vládě by nebylo. Je to zbytečná věc

19. ledna 2023·Zprávy·Barbora Turková·Helena Šulcová

Bohumil Pečinka. (Foto: Frekvence 1)

Zima na českém vládním poli rozhodně není chladná, spíše naopak. Už za několik dní se dozvíme, kdo se stane novým prezidentem. Do toho opozice vyvolala hlasování o nedůvěře. Jak tyto události hodnotí komentátor Bohumil Pečinka? Odpovídá v Press klubu.

Opozici se včera nepodařilo svrhnout vládu Petra Fialy. Pro vyslovení nedůvěry bylo jen 81 poslanců ANO a SPD. Do Sněmovny nedorazil předseda Hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš. „Je to parlamentní procedura, která je součástí prezidentské kampaně. Kdyby jí nebylo, tak by se hlasování nekonalo. Je to trochu zbytečná věc a ztráta času. Vliv na prezidentskou volbu to mít nebude. To, co se tam řeší, se řeší na každé schůzi Sněmovny. Celé hlasování o nedůvěře vzniklo proto, že před prvním kolem kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta řekl, že by odvolal vládu. Andrej Babiš na něj chce teď navázat, získat voliče SPD a dokázat, že i on může nějakým způsobem odvolat vládu,” komentuje Pečinka.

Už za necelých 14 dní bude Česká republika vědět, zda se prezidentem stane Andrej Babiš či Petr Pavel. Druhé kolo se bude konat 27. a 28. ledna. „Vidím to 50/50. Když si sečteme výsledky po prvním kole před pěti lety, jaký byl rozdíl mezi voliči Milošem Zemanem a čtveřicí jeho hlavní oponentů, a když si to sečteme s tím, co je dnes, tak vidíme rozdíly nějakých 150 tisíc hlasů ve prospěch generála.Ale nemusí to vůbec nic znamenat, protože do druhého kola mohou jít jiní voliči a nic to neznamená. Dělají se statistiky, ale intuitivně tomu moc nevěřím, protože to, co se stalo teď v prvním kole, že se výrazně zvedla volební účast hlavně ve volebních baštách Andreje Babiše, tak to naznačuje, že můžeme začít překvapením před druhým kolem. Pak všechny hypotézy padnou. Intuitivně mi to říká, že o něco vepředu je generál Pavel, ale to vůbec nemusí nic znamenat,” myslí si komentátor.

Mladí lidé přešli na stranu generála

Pavel i Babiš mají podle komentátora podobnou podporu. „Teď se hraje o to, ke komu půjdou kandidáti, kteří se nedostali do druhého kola. Jsou to hlavně Danuše Nerudová a Pavel Fišer, jestli se zvedne volební účast a plus pokud voliči SPD půjdou za Babišem automaticky. Když Andrej Babiš obráží kostely a ukazuje sošky Pražského Jezulátka a chodí ke klenotům, tak je to orientace na voliče Pavla Fišera, jehož volební bašty kopírují Jižní Moravu a Jižní Čechy. Babiš se snaží ukázat, že má duchovní rozměr. Agrese je zase na úplně jiný typ voličů, kterým říká ´Nevolte Pavla, protože má tyhle a tyhle hříchy´. Je nutné si říct, ke komu mluví, vždy mluví k někomu jinému. Neexistuje volebně jednolitý národ, ale skupiny, které mají různé preference,” dodává Pečinka.  Na třetím místě skončila Danuše Nerudová, která svou kampaň cílila především na mladé lidi. Podle komentátora za ní ale stálo méně mladých lidí, než se zdálo. „V posledních dnech či týdnech hodně přešli na stranu generála Pavla,” uzavírá Bohumil Pečinka.

Zprávy - další články

Doporučujeme