Čeká nás nechutných 14 dní. To už naznačil Andrej Babiš na tiskové konferenci, říká Kalousek

17. ledna 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Miroslav Kalousek. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V rozhovoru sdělil své dojmy z prvního kola prezidentských voleb, koho on sám volil a volit bude. Také nás zajímalo, zda mu chybí aktivní politika a jestli neplánuje návrat do sněmovních lavic.

Aktivní politika ze Sněmovny zmizela

Aktivní politika mi chybí, ale bojím se, že to, co se teď ve Sněmovně praktikuje, má k aktivní politice poměrně daleko. Nevidím tam souboj ideí, argumetů, ale vidím tam souboj marketingových agentur, hesel,” popisuje Kalousek. Mnohem méně se podle něj jde do hloubky a více se věnuje pozornost povrchovým tématům a heslům. “Na opravdovou politiku je mnohem méně času, nebo je neviditelná.” On sám o návratu do aktivní politiky aktuálně neuvažuje. “Zatím se mi nestýská.”

Petr Pavel nemá Hrad jistý a Česko čeká 14 náročných dnů

Do druhého kola prezidentské volby postoupili generál Petr Pavelbývalý premiér, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Oba mají minulost v KSČ, dá se tedy říct, že komunistická minulost v Česku už nikoho nezajímá? “Nikoho není to správné slovo, ale převážnou část voličů zjevně ne,” říká Kalousek. Podle něj je ale třeba hodnotit i další kritéria. “Pro mě osobně z toho vychází desetkrát lépe Petr Pavel než Andrej Babiš. Proto budu voli Petra Pavla, i když jsem ho v prvním kole nevolil,” uvedl s tím, že důležitým kritériem je například životopis po roce 1990 a vedení kampaně. “To je zásadní. Andrej Babiš silně radikalizuje, snaží se oslovit nejextrémnější názory ve společnosti. Petr Pavel naopak dává najevo, dokonce jsem ho to slyšel i říkat, že by rád eliminovat extrémní názory ve společnosti. A to já si myslím, že je jeden z úkolů prezidenta republiky, aby se snažil extrémní názory odfiltrovat a držet společnost co nejvíce pohromadě,” zdůvodňuje svou volbu.

I tak si nemyslí, že má Hrad Petr Pavel díky podpoře neúspěšných kandidátů jistý. “Oba pánové získali 35 %. Tolik nečekal ani jeden z nich. Jim se povedlo skutečně zmobilizovat maximum svých voličů. Nemyslím si, že Andrej Babiš má ještě příliš kde brát, samozřejmě voliči pana Bašty, ale těch je poměrně málo… Pro něj je zásadní, aby co nejméně voličů, kteří volili paní Nerudovou, pana Fischera, Hilšera, šlo k druhému kolu a volili pana Pavla. K tomu bude také směřovat kampaň. Otázka je, jak se mu to povede. V mém případě se mu to nepovede. Já jsem volil Danuši Nerudovou a teď půjdu volit Petra Pavla, protože Andrej Babiš je pro mě noční můra.” Podle Kalouska, i když Nerudová v prezidentské volbě neuspěla, tak má velice dobře nakročeno a v politice má obrovský potenciál.

Následujících 14 dní bude podle Kalouska nechutných. “To už naznačil Andrej Babiš na tiskové konferenci. Já jsem málokdy slyšel něco hnusnějšího. Už tam bylo jasné, že bude radikalizovat a bude se snažit, co nejvíce špinit svého soupeře, což je ve volební kampani legitimní, ale záleží na míře. Hlavně se bude snažit oslovit super extrémní názory, které já pokládám za společensky nebezpečné,” uzavřel bývalý předseda TOP 09.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme