Miloš Zeman: Každá volba prezidenta rozděluje jakoukoliv společnost v každé době

21. prosince 2022·Zprávy·Redakce

Miloš Zeman a moderátor Luboš Procházka. (Foto: Frekvence 1)

Prezident Miloš Zeman byl na čtvrtou adventní neděli hostem Prezidentského Press klubu Frekvence 1. S Lubošem Procházkou spolu zavzpomínali na Václava Havla, probrali prezidentovo zdraví, zmínili se o plánovaném setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, probrali nadcházející volby, masivní výpadek léků nebo podepsání státního rozpočtu na příští rok.

Hned na začátku rozhovoru pan prezident zavtipkoval, že by se divil, kdyby je někdo zrovna v neděli večer, kdy se hrálo finále MS ve fotbale, poslouchal. V neděli to bylo přesně 11 let, co zemřel bývalý prezident Václav Havel a Miloš Zeman nezapomněl v tento den nechat poslat na jeho hrob kytičku. Podle něj lidem nejvíce Václav Havel chybí v zahraniční oblasti. “Když jsem jezdil po světě, prakticky každý politik vzpomínal na Václava Havla. Měl výraznou autoritu a prestiž. Té se nedá dosáhnout pouhou funkcí. Narozdíl ode mě i od Václava Klause to byl člověk s jistou skromností, pokorou, a i to na lidi působilo,” vzpomíná prezident na tuto velkou osobnost České republiky.

Lékaři Miloši Zemanovi vyndali více jako po více jak roce vyživovací sondu. Říká, že i dřív už mohl jíst vše, nyní však mu byl doporučen vyživovací pudink. “Není to nic moc, ale jíst se to dá. Bramborový salát i rybu si samozřejmě na Vánoce dám,” raduje se.

Jeho hlas půjde Andreji Babišovi

Hlavním tématem prezidentských voleb byl v minulém týdnu problém s registrací některých kandidátů. “Jedna změna ve volebním zákoně by byla užitečná. Aby senátoři nebo poslanci mohli dát svůj podpis jen jednomu kandidátovi,” říká prezident. Nejvyšší soud vrátil do hry Karla Diviše, vyškrtnul Denisu Rohanovou a Karel Diviš v Press klubu Frekvence 1 řekl, že je celá situace na rezignaci ministra vnitra. “Je to jeho názor a já mu nerozporuji,” tvrdí Miloš Zeman. V rozhovoru na TV Prima prozradil, že svůj hlas dá Andreji Babišovi. V druhém kole by si počkal na televizní diskuze a až podle toho by se patrně rozhodl, kdo by představoval menší zlo. Jak vnímá, že prezidentská kampaň velmi dělí českou společnost? “Každá prezidentská volba dělí nejenom českou, ale i jakoukoliv jinou společnost,” upozornil prezident a zmínil se i o tom, jaké bude téma vánočního poselství prezidenta, a to především zhodnocení uplynulého roku, ale také rozloučení. Upozornil, že bude o něco delší, než bývá zvykem.

Česko zažívá v poslední době masivní výpadek léků. “Viděl jsem ministra Válka v televizi, kde se dost trapně vymlouval na státní úřad pro kontrolu léčiv. Ten je ale panu ministru podřízený, takže by se měl vymlouvat sám na sebe. Tvrdil nepravdu, že se s tímto problémem potýkají i jiné země,” říká Zeman.

Minulý týden prezident podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard korun. “S podpisem jsem váhal, ale nakonec jsem ocenil, že deficit je alespoň o 80 miliard nižší než, byl deficit rozpočtu na tento rok. Měl jsem připomínky ke každé vládě při takovém podpisu,” tvrdí.

Zprávy - další články

Doporučujeme