7 RAD OD MUŽE: Jak na to, aby vaše manželství dobře fungovalo?

28. ledna 2017·Články·Redakce

Spisovatel Mark Manson měl před svatbou, když ho napadlo, že než své snoubence řekne závazné Ano, chtěl by o svazku dvou lidí vědět co nejvíce. Chtěl vědět, čeho se vyvarovat, aby jeho manželství bylo co nejpohodovější a vydrželo. A protože rodina nebo přátelé mají často zkreslený pohled, požádal o předání zkušeností právě čtenáře na svém serveru markmanson.net. Svůj dotaz cílil na ty, kteří to své Ano řekli před více než 10 lety. A poprosil o názor i ty, kterým manželství nedopadlo podle jejich představ. Více než 1500 čtenářů napsalo svůj příběh a jestli vás zajímá, jakých 10 rad považuje Mark za stěžejní, tady jsou.

Mluvte spolu – i o tom, co vás opravdu bolí

Jestli se necítíte šťastně, řekněte to. Může to bolet vás i partnera, ale nikdo jiný mu to neřekne tak, jako vy. Potřebuje to slyšet. Čím víc spolu budete komunikovat, tím větší důvěru mezi sebou vybudujete. Když to, co nás bolí, řekneme nahlas tomu druhému, možná zjistíme, že to vůbec není tak zlé, jak jsme si mysleli.

Nejdřív musíte být spokojení vy, pak teprve můžete mít spokojený vztah

Vaše spokojenost nezávisí na vašem partnerovi. Nečekejte od něj, že vás udělá šťastnou. Vaše štěstí není jeho zodpovědnost. Štěstí musíme objevit v sobě, abychom mohli mít zdravý vztah.

Nezůstanete stejní, přijdou změny

Nejde o to, že teď máte rádi romantické filmy a za pět let se budete dívat na hokejové přenosy. Jde o důležitý vývoj, který ke každému z nás patří, a tím, že se rozvíjíme a dospíváme my, proměňuje se i manželství. A čeho se změna může týkat? Okruhu přátel, práce, počtu potomků i rozhodování se mezi bytem či vlastním domem. K lásce patří i úcta k druhému, pokud se tedy milujete a jste si vzájemně oporou i tehdy, když vás partner překvapí novým názorem, nejde o nic, co byste společně v klidu nevyřešili. Pokud spolu umíte komunikovat.

Občas je třeba i bojovat

John Gottman ve své psychologické praxi zjistil, že cesta k úspěšnému manželství vede i přes občasný nutný boj – a klidně i zuřivý! Vztah je podle něj živá věc, která potřebuje dýchat jako tělo. Bez stresu a výzev se dusí. Společné překonávání překážek manželství utužuje.

Neexistují ani vítězové, ani poražení

To, že máte s partnerem rozdílné názory a pohled na věc, je v pořádku, a dokonce žádoucí. Kompromis je možná někdy klíčem ke klidu, ale spíše je to o tom hledat porozumění než nastolit zdánlivý pokoj. Pokud partner přijme vaši pravdu – nehrajte si na vítěze.

Kvalita vztahu stoupá díky zdánlivě malým gestům

Víc než polovina čtenářů Markovi napsala, že to nejdůležitější je, aby spolu manželé nepřestali zažívat zdánlivě obyčejné věc. Právě tyhle maličkosti se sčítají. Květiny, vzkaz, kafe, o které si partner neřekl, říct: miluji Tě před odchodem do práce, držet se za ruku v kině – možná to zní teatrálně, ale láska se právě díky těmto maličkostem prohlubuje. Jeden z Markových poradců dodal, že není od věci po sobě umýt vanu, což je rada spíše pro pány.

Na sexu záleží. Pro jistotu znovu: Na sexu záleží

Kvalitní vztah prožívá kvalitní sex. První, co přestává fungovat, pokud vztah není v pořádku, je právě intimní život. Možná nevymizí zcela, ale nebudete pociťovat lásku a propojenost. Intimita sbližuje víc než cokoliv jiného. Myslete na to a nevymlouvejte se na práci nebo bolest hlavy. Jednou byste mohli zůstat doma jen s prací a bolestí hlavy.

Články - další články

Doporučujeme