Adam Vojtěch: Chtěli bychom jít cestou cílenějších opatření a s kompletním uzavřením, jako třeba v Izraeli, nepočítáme

21. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Foto ČTK)

Nouzový stav, období, které obyvatelé České republiky nechtějí znovu zažít. Bohužel v pátek se vláda zmínila, že o něm začíná znovu uvažovat. Situace ohledně epidemie koronaviru se každým dnem zhoršuje a počty nakažených stoupají. Naštěstí tzv. lockdown jako v Izraeli nehrozí a exministr zdravotnictví Adam Vojtěch věří, že situaci zvládneme.

Vláda nouzový stav nevylučuje, ale zatím se mu snaží vyhýbat. “Situace se skutečně nevyvíjí dobře a je jasné, že některá opatření, která bychom případně potřebovali zavést, myslím protiepidemiologická opatření, tak mohou být zavedena pouze pokud je vyhlášen nouzový stav,” vysvětluje Adam Vojtěch. “Bude záležet na aktuálním vývoji, protože samozřejmě ta situace se mění poměrně dynamicky. My jsme měli určité modelace, které jsme včera prezentovali na tiskové konferenci, ty nárůsty za včerejšek, tak předčily ty plánované, takže to budeme sledovat ještě v těch následujících dnech,” dodal exministr.

Společnost se obává tzv. lockdownu, což je úplná karanténa pro celý stát, kterou zavedli například v Izraeli. Toto opatření ale podle Vojtěcha nehrozí. “Skutečně bychom chtěli jít cestou cílenějších opatření. Tam, kde vidíme, že je větší počet osob na jednom místě, kde skutečně může docházet k větší interakci mezi lidmi a také, kde vidíme, že vlastně dochází k nákaze nejsou to úplně všechna místa. Takže určitě si nemyslím a není naším plánem dělat kompletní lockdown, tak jako v Izraeli, ” uvedl. Z toho důvodu byl také zaveden semafor, který ukazuje jednotlivá ohniska a podle toho se ministerstvo snaží v jednotlivých lokacích přizpůsobovat opatření proti šíření covid-19.

Podle exministra na tom komplexně hůř než na jaře nejsme. “Jsme na tom hůř, pokud jde o ty trendy, a pokud jde skutečně o ty absolutní nárůsty. To je samozřejmě nesporné, to vidíme každý den. Na druhou stranu určitě ta nemoc nemá úplně zcela parametry toho jarního období, protože s těmi počty pozitivních, které teď vidíme, tak bychom na základě jarních modelací nesporně museli mít mnohem více úmrtí, než máme teď,” uvádí Vojtěch. “Sice počet lidí, kteří zemřeli se zvyšuje, ale nikoli tak rapidně, jak se zvyšuje vlastně počet těch pozitivně otestovaných,” dodává.

Vojtěch uvedl, že české nemocnice druhou epidemii koronaviru zvládnou. “Ví, jak postavit covidové oddělení, jak oddělit vlastně pozitivní pacienty, nějaké režimové opatření apod. Takže v tomto směru si myslím, že skutečně ta zkušenost je mnohem větší, než byla na začátku nebo před  vypuknutím té epidemie. Jsem přesvědčený o tom, že skutečně naše zdravotnictví je natolik propustné, že to zvládneme,” popisuje.

Vláda na začátku týdne zavedla opatření, že na vnitřních akcích musí mít každý svoje místo k sezení. Rozhodla se k tomuto kroku, jelikož vir se tímto způsobem šíří obtížně. “Podobnou regulaci zavedli třeba v Rakousku, protože skutečně, pokud ten člověk sedí na jednom místě a není to tak, že vlastně je to dynamické, že skutečně se nepohybuje v nějakém davu stojícího kotle pod pódiem, tak to riziko šíření nákazy je menší,” dodává Vojtěch.

Také exministr apeluje na veřejnost, aby všichni zvážili, zda je účast na různých akcích a večírcích nutná. “To jsou přesně ty akce, kde vnímáme, že to riziko je poměrně výrazné. Ale je to hodně na zodpovědnosti také každého i třeba těchto firem a jejich představitelů,” řekl Adam Vojtěch. Nadále podporuje pravidlo 3R a vyzývá občany, aby jej dodržovali. “Zní sice velmi banálně ale je na nás, abychom tu situaci zvládli. To znamená, dezinfekce rukou, nošení roušky a rozestupy. To jsou skutečně ty základní pravidla a pak samozřejmě dodržování těch dalších protiepidemických pravidel. Já bych chtěl všechny poprosit, aby toto určitě nepodceňovali, ta situace není dobrá, roste nám počet hospitalizovaných a pokud skutečně nechceme tady čelit, nějakému masivnímu počtu pacientů, kteří budou potřebovat intenzivní péči, tak musíme takzvaně zploštit tu epidemiologickou křivku a to uděláme pouze za předpokladu, že každý z nás bude maximálně zodpovědný a bude ta hygienická pravidla dodržovat,” popsal exministr.

Články - další články

Doporučujeme