Alois Hadamczik: Celá hokejová příprava je narušená a výkonost jde zpátky. Dívám se na to smutně a umím se přesně vcítit do samotných hráčů

16. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Alois Hadamczik (Foto: ČTK)

Jedním z odvětví, kde koronavirus silně udeřil je sport a především hokej. Hráči nemají kde trénovat, zápasy se nekonají a fanoušci nemají komu a kde fandit. Jak se situace bude nadále vyvíjet? A vzpamatuje se Český hokej z toho? K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil hokejový trenér Alois Hadamczik.

Hokej aktuálně zažívá obrovskou ránu. “Já lituji manažery, majitelé klubu a hlavně trenéry, kteří nemají výsledky. Celá ta příprava je narušená, výkonost jde zpátky. Dívám se na to smutně a umím se přesně vcítit do těch aktérů a samozřejmě i do samotných hráčů, kteří se připravovali a najednou nemůžou hrát a musí se snižovat platy, takže je to smutná podívaná,” popisuje Hadamczik.

Hokej se vůbec nehraje, diváci nemají na co koukat a kluby přichází o nemalé peníze. “Především trpí diváci, protože hokej se hraje pro lidi a když nemůžou diváci přijít na hokej, tak to nemá ten svůj význam. Druhá věc je, že samotní diváci přinášejí atmosféru a peníze těm klubům, takže to je takyšpatné,” uvádí trenér. Liga se podle něj ale nějak odehraje.

Velký problém vidí v zákazu tréninku malých dětí. “Já bych apeloval na to, že by se mělo Ministerstvo zdravotnictví zamyslet nad tím, jak moc by bylo nebezpečné, kdyby na ledu bylo jen deset dětí a hřiště bylo na půl, protože hrozí to, že ten sport zahodíme pro budoucí léta,” říká Hadamczik. Když totiž malé děti netrénují, tak za tu dobu hodně ztratí a pak se to velmi těžko dohání.

Trenér je také velkým kritikem Českého hokeje. Problém zažíná už u mládežnických týmů. “My prostě nemáme žádné výsledky. Máme nekvalitní soutěže a tam se pak vytrácí ta pracovitost a trenéři pak zpohodlní,” popisuje. “V poslední době se nadává jen na rodiče a já je bráním. Trenér musí být přísný a já musím děkovat rodičům, že i mi ty děti přivedou a že to platí,” uvádí Hadamczik. Spoustu věcí totiž hradí rodiče a bez nich by dětí v hokeji nebylo. Kluby dětem totiž nic nehradí. “To si nenamlouvejme, peníze rodičů nejsou vůbec zanedbatelné a teď si uvědomte, že ty děti teď vůbec nemůžou bruslit a rodiče do toho dali tolik peněz a teď to stojí,” dodal hokejový trenér.

Články - další články

Doporučujeme