AUTOPŮST! Moderní forma čtyřicetidenního půstu

18. února 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Čtyřicet dnů nepoužívat auto a netradičně tak prožít období půstu můžou všichni, kdo se dnes zapojí do celosvětové akce AUTOPŮST. Vydržet ideálně 40 dnů bez auta, nebo alespoň dopravu osobním autem co nejvíce zefektivnit. I to může být cesta.

Popeleční středa – první den půstu

Samotná akce startuje právě dnes a u nás ji zaštiťuje Českobratrská církev evangelická. „Začíná 18. února na Popeleční středu a končí 4. dubna, na který podle křesťanského kalendáře připadá Bílá sobota. Smyslem akce je, aby se lidé také zamysleli nad způsobem dopravy a pomohli zlepšit stav životního prostředí,“ říká na Frekvenci 1 Jana Vondrová.

Akce je to poměrně mladá, první Autopůst se u nás konal před čtyřmi roky. „První Autopůst se v Česku pořádal v roce 2011, organizátoři se inspirovali v Rakousku a Německu,“ dodává Vondrová.

Tipy, jak na to

Postní doba předchází podle církevní tradice velikonočním svátkům. Půst by měl znamenat pro člověka duchovní očistu. Popeleční středou, tedy dnešním dnem, by měly skončit muziky, taneční zábavy, hlučné svatby, zabíjačky a hodování. 

K půstu, ale můžeme podle organizátorů autopůstu přistupovat i moderně, třeba tím, že necháme auto doma: „Je jasné, že ne každý se bez auta obejde, ale rodiče mohou například odvézt děti do školy tramvají, do kostela lze dojet na kole a nebo se domluvte se sousedy a místo toho, abyste jeli každý svým autem, naplňte jen jedno,“ přidává tip Vondrová.

Život bez auta prospívá zdraví

Zkuste nechat auto alespoň jeden den doma. Nejen, že si vyzkoušíte možné moderní formy půstu, ale pomůžete omezit i hluk, který doprava způsobuje. Hluk ničí nejen naše uši, ale ovlivňuje i psychiku a způsobuje také únavu, deprese nebo ztráty pozornosti. S nadměrným hlukem se musí vyrovnávat až 40 procent evropské populace.

 

 

Celebrity - další články

Doporučujeme