Charlesova plínka, utěrky i kapesníčky. Žena vlastní sbírku o královské rodině, která má milionovou cenu

12. května 2021·Celebrity·Barbora Turková

Král Karel III. (Foto: Shutterstock)

Anita Atkinson z Velké Británie se může pochlubit nejrozsáhlejší soukromou sbírkou týkající se britské královské rodiny. Celková hodnota početné sbírky prý dosahuje až šesti milionů korun.

Anitě Atkins je 67 let a žije ve vesnici Crook v hrabství Durham na severovýchodě Anglie. Na první pohled normální důchodkyně se může pochlubit obrovskou sbírkou, která se týká historie britské královské rodiny. Vlastní více než 12 tisíc předmětů. Jedná se o neskutečnou zásobu ručníků, podšálků, kapesníčků a všeho dalšího, co vás jen napadne a co by se mohlo královské rodiny týkat. Cena sbírky se odhaduje na 200 tisíc liber, tedy šest milionů korun a má větší cenu než dům, ve kterém Anita žije.

Anita měla královskou rodinu vždycky ráda, protože její matka byla přesvědčenou monarchistkou, ale ke své vášni se dostala náhodou. “V roce 1977 se oslavovalo 25. výročí od usednutí královny Alžběty II. na trůn. Nedalo se koupit nic, co by to nepřipomínalo,” svěřila se žena pro Daily Mail. Tak začala sbírat sirky nebo třeba krabice od mléka s datem výročí. Od té doby nastřádala neskutečných 12 152 předmětů, které s rodinou souvisí. Asi zhruba sedm tisíc předmětů je uchováno v muzeu, které udělala z opuštěné farmy a nyní ho pojmenovala na počest prince Phillipa. Dalších pět tisíc předmětů má přímo doma.

Mezi nejvzácnější a také nejstarší kousek patří olejomalba vévody z Kentu z roku 1760. Cena obrazu se odhaduje na 60 tisíc liber, tedy skoro dva miliony korun. To ale není věc, které si žena cení nejvíce. Tou je zarámovaná plenka prince Charlese, kterou měl na sobě při cestě letadlem.

Pomohla mi ji získat moje teta, která pracovala na Mezinárodním letišti Tesside. Vzpomněla si na to, že se blíží moje narozeniny, když na letišti bylo kvůli počasí nuceno přistát královské letadlo. Požádala posádku, zda nemají něco, co použil princ Charles. A tak se ke mně dostala tahle plenka,” vypráví žena, pro kterou je sbírka nejen vášní, ale chce jí také vzdělávat lidi. “Vysvětlovat jim historii britské královské rodiny. Ty věci nabývají na hodnotě, budou stát tisíce liber,” vysvětluje Anita.

Celebrity - další články

Doporučujeme