Do Prahy přijíždí psychiatr Grof! Muž, který zkoušel LSD na Zemanovi nebo Gottovi

14. dubna 2016·Celebrity·Luboš Procházka

Na návštěvu rodné Prahy přijede tento týden americký psychiatr českého původu Stanislav Grof! Muž, který testoval na českých umělcích a intelektuálech drogu LSD. Mimo jiné na Karlu Gottovi nebo Miloši Zemanovi.

Grofovu návštěvu v Praze oznámil administrátor Facebooku bývalé první dámy Dagmar Havlové (63). „Pan profesor vyjádřil přání s paní Havlovou během návštěvy Česka povečeřet,“ napsal. Tento status ale během několika málo minut ze stránek zmizel. Podle informací Blesku nicméně návštěva profesora Grofa platí a Havlová se rozhodla, že ji nebude předem medializovat. A co ji vlastně se známým psychiatrem spojuje? Dlouholeté přátelství! V roce 2007 se dokonce Grof stal laureátem Ceny Nadace VIZE 97.

Profesor Grof se v 60. letech minulého století věnoval v Česku zkoumání účinků psychedelik na lidskou psychiku a terapeutickému užití drogy LSD v případě duševní nemoci. „Byl jsem vůbec jeden z prvních pionýrů v Československu, který v 60. letech okusil LSD přímo za odborné asistence profesora Grófa,“ vzpomínal před časem Karel Gott. „Člověk si vzpomene na neuvěřitelné věci, které se ukládají do podvědomí. Na každého to působí jinak. Ale někteří výtvarníci to používali pro nafouknutí vlastní fantazie,“ dodal Gott. Nebyl ale jediným umělcem, na kterém profesor Grof a jeho tým drogu testovali.

Kdo ještě zkusil LSD pod dohledem prof. Grofa:

  • Miloš Zeman – prezident
  • Petr Oliva – herec
  • Pavel Rychetský – šéf  Ústavního soudu
  • Jiří Anderle – výtvarník

Celebrity - další články

Doporučujeme