Druhý nejčastější trestný čin v Česku: rodiče neplatí výživné!

20. května 2016·Celebrity·Redakce

Podle Asociace neúplných rodin dlouhodobě alimenty neplatí více než 40 procent partnerů s povinností výživného. Do vymáhání se chce jen polovině rodičů.

Asociace neúplných rodin teď přichází s projektem Vaševýživné.cz. O službu, která vymáhá alimenty, je veliký zájem. I proto, že je zdarma. Dohromady dluží Češi na výživném 13 miliard korun. To je v evropském srovnání rekordní číslo.

Neplacení výživného byl dokonce loni druhý nejčastější trestný čin.  Často o neplacení výživného ale soudy ani nevědí. Rodiče se o dlužné alimenty často bojí říct. Právník navíc stojí desítky tisíc a lidé na něj prostě nemají.

Rodiče se často nesoudí ani v případě, kdy vědí, že dlužník sám žádné peníze nemá. Myslí si, že to  nemá cenu, protože jejich bývalý partner je zadlužený, v exekuci nebo nezaměstnaný. Ale ani v takovém případě to není ztracený boj. Výživné je totiž přednostní pohledávka a při zadlužení se strhává před ostatními dluhy.

Řeč čísel

Asi 400 tisíc dětí žije v neúplných rodinách. Více než 90 procent je jich v péči matky.

Podle statistik policie bylo v roce 2015 zjištěno 12 089 případů zanedbání povinné výživy. Častějším trestným činem jsou v Česku už jen krádeže.

Podle asociace se do vymáhání výživného nepustí zhruba polovina matek a otců.

4000 řidičských průkazů bylo mezi lety 2013 – 2015 odebráno těm, kteří neplatili výživné. Platební morálka neplatičů se díky tomuto opatření zlepšila.

Do boje se nepustí  79 procent rodičů proto, že mají strach z délky řízení a nechtějí zažívat stres s ním spojený. V 74 procentech případů se rodiče do vymáhání nepustí z finančních důvodů. 69% rodičů dosud nevědělo, jakým způsobem se přihlásit o svá práva (zdroj: Asociace neúplných rodin). 

 

ROZHOVOR: Pouliční a víkendové děti! Jaký je mezi nimi rozdíl?

PORADNA FREKVENCE 1: Víte, jak správně pojistit sebe i dítě?

TIP FREKVENCE 1: Připravte dětem veselou snídani nebo svačinku!

Celebrity - další články

Doporučujeme