Extrovert s duší introverta: Excentrický Tim Burton slaví 60. narozeniny

25. srpna 2018·Celebrity·Karolína Stránská

Bývá označován za výtvarně nejvýraznějšího filmového tvůrce a jeho osobitý styl je směsicí fantazie, černého humoru, nadsázky a pohádkových motivů. Americký režisér Tim Burton, který 25. srpna oslaví šedesátiny, je rovněž uznávaným spisovatelem, ilustrátorem, malířem a fotografem. Vybrat jeho nejslavnější film je těžké, širší veřejnosti je asi nejvíce znám jako režisér filmů o Batmanovi a snímků Střihoruký Edward, Karlík a továrna na čokoládu nebo Ospalá díra.

Burton v roce 1979 vystudoval Kalifornský institut umění a jako začínal jako animátor v ateliérech společnosti Disney. Později začal točit krátkometrážní snímky a v roce 1985 měla premiéru jeho celovečerní prvotina Pee-Weeho velké dobrodružství. Komedie o ukradeném kole měla úspěch a o tři roky později natočil svůj další film, komediální horor Beetlejuice. Z Burtona se rychle stal uznávaný tvůrce, v roce 1989 natočil Batmana s Michaelem Keatonem a Jackem Nicholsonem v hlavních rolích a jeho hvězdná kariéra nabrala strmé obrátky.

Jeho dvorním hercem se postupně stal Johnny Depp, který si zahrál hlavní role v Burtonových hitovkách jako Střihoruký Edward (1990), Ed Wood (1994), Ospalá díra (1999), Karlík a továrna na čokoládu (2005), Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007) nebo Alenka v říši divů (2010). Mezi menšími diváky i jejich rodiči měl úspěch animovaný snímek o chlapečkovi a jeho “mrtvém” pejskovi Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012), který nepřímo navázal na jednu z jeho krátkých prvotin Frankenweenie z roku 1984.

V roce 1992 se jako režisér vrátil k Batmanovi (Batman se vrací) a zásah do jeho osobního života znamenala Planeta opic z roku 2001, po jehož natáčení se zasnoubil s hlavní herečkou Helenou Bonham Carterovou, se kterou má dceru a syna. Carterovou později obsadil do svých několika dalších filmů a herecky se uplatnila v Burtonových filmech i jeho dřívější přítelkyně, herečka a modelka Lisa Marie. Ženatý byl Burton jednou.

Burton má velké fanouškovské zázemí i v České republice. V roce 2006 vyšla v České republice kniha jeho básní pod názvem Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy a k divácky nejúspěšnějším výstavám v tuzemsku vůbec se zařadila přehlídka jeho tvorby, kterou v roce 2014 v pražském Domě U Kamenného zvon navštívilo 107.000 platících návštěvníků.

Celebrity - další články

Doporučujeme