Nezapomenutelný bavič Vladimír Menšík by oslavil 94 narozeniny. Patřil k opravdovým českým klenotům

8. října 2023·Celebrity·Redakce

Vladimír Menšík. (Foto: Profimedia)

Vladimír Menšík, český herec, lidový vypravěč a bavič, by v pondělí 9. října oslavil 94. narozeniny. Rodák z Ivančic ztvárnil za svůj život přes 150 filmových a televizních rolí, například sluhu Matěje v pohádce Jak se budí princezny nebo vodníka v komedii Jak utopit doktora Mráčka. Byl držitelem ocenění Zasloužilý a Národní umělec a ceny Thálie. Ze dvou manželství měl čtyři děti.

Asi snad není v Česku nikdo, kdo by neznal Vladimíra Menšíka (†58). Narodil se v Ivančicích na Moravě a celý život zasvětil herectví. Sice v divadle hrál velmi málo, zato ztvárnil 150 rolí ve filmu a televizi. Svými historkami a vtípky dokázal zabavit jakoukoliv společnost.

Zahrál si v mnoha legendárních filmech, jako třeba Dobří holubi se vracejí, Princ a Večernice, Zítra vstanu a opařím se čajem, Dívka na koštěti, Tři oříšky pro Popelku, Což takhle dát si špenát.

Menšík byl dvakrát ženatý. S první manželkou Věrou měl dvě děti – syna Petra a dceru Vladimíru. S druhou manželkou Olgou měl také dvě děti – syna Jana a dceru Martinu, která se jako jediná z jeho dětí stala herečkou.

Manželka Vladimíra Menšíka Olga Menšíková a jeho dcera Martina Menšíková. (Foto: Profimedia)

Herec už od mládí trpěl astmatem. Přesto vykouřil i osmdesát cigaret denně a posléze začal mít i problémy s alkoholem. Podstoupil i léčení a čtyři roky byl čistý, ale nakonec do toho znovu spadl. Ke konci života se herec potýkal s velkými zdravotními problémy. Konkrétně se žaludkem, silným astmatem a ani srdce neměl v pořádku.

29. května 1988 zemřel na prasklý žaludeční vřed ve věku 58 let. Jeho hrob se nachází na Olšanských hřbitovech v Praze.

Celebrity - další články

Doporučujeme