NOVINKA: Mobil vám ukáže, kdo leží v hrobě!

24. března 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Počítačové technologie se už dostaly i na hřbitov! Ne že bychom je pohřbili, ale naopak, dostávají zelenou i tam. Jde o takzvané digitální náhrobky!

Příkladem je hrob spisovatele a novináře Karla Havlíčka Borovského na hřbitově v pražských Olšanech, kam zástupci sdružení Život po životě umístili takzvaný QR kód. Prostřednictvím aplikace v telefonu se naskenuje a člověk pak může listovat profilem zesnulého, ať blízkého nebo známé osobnosti.

Nezapomeňte mobily

“Digitální náhrobek je malá mramorová destička o rozměrech cirka 8×8 centimetrů nebo větší, kterou si můžete připevnit na váš rodinný hrob. A když přijde na hřbitov váš potomek nebo blízký jednou s chytrým mobilním telefonem, tak načte čtečkou ten QR kód. Pak se mu zobrazí profil, kde můžou být nahrané fotky nebo videa, texty a další informace o tom, kdo z tohoto světa odešel”, řekl Frekvenci 1 zakladatel projektu v České republice Tomáš Studeník.

Inspiraci načerpal v USA. Podle něj jde o takzkvanou multimediální nástěnku. A lze si předplatit, aby ten odkaz fungoval na neomezeně dlouhou dobu.

Adoptovat si můžete i hrob

Jak to funguje? “Přijďte se podívat na Olšanské hřbitovy, zatím jen ke hrobu otce národa Karla Havlíčka Borovského. My už ale dlouho spolupracujeme se Správou pražskkých hřbitovů, kde ona využívá naše QR kódy pro náhrobky známých osobností, o které se nikdo už dlouho nestará. Jde o takzvané adoptivní hroby, které se může kdokoliv z nás adoptovat,” dodal Tomáš Studeník.

Digi náhrobek stojí tisícovku

Kdo si ho na stránkách www.zivotpozivote.cz objedná, tomu přijde poštou destička a instrukce, jak ji přidělat.

Celebrity - další články

Doporučujeme