Scénárista Petr Kolečko slaví 35. narozeniny: Největší slávu mu přinesl Most!

28. března 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

Modelka Aneta Vignerová a scenárista Petr Kolečko se zúčastnili 12. března 2019 v Brně premiéry filmu režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj.

Absolvent pražské DAMU Petr Kolečko, který se narodil 28. března 1984, zaujal diváky i kritiku už svými divadelními inscenacemi, největší slávu mu přinesl nedávno uvedený televizní seriál Most! Úspěšných televizních scénářů má přitom Kolečko na kontě celou řadu, svou představivost a smysl pro humor uplatnil třeba v Okresním přeboru, Čtvrté hvězdě nebo internetových projektech Vyšehrad a Lajna. Podle jeho scénářů vznikly i filmy Zakázané uvolnění či Masaryk.

Broumovský rodák vyrůstal v Praze a už od malička dělil svou pozornost mezi sport a divadlo. “V ledním hokeji jsem moc nevynikal, protože blbě bruslím, ale fotbal, tenis i volejbal jsem hrával. Nejvíc mi šel asi basket,” svěřil se někdejší juniorský vicemistr republiky v curlingu, který mimochodem fandí fotbalové Spartě.

“Pro mě je Sparta vstup do jinýho světa, jiné dimenze. A vstupovat do jiných dimenzí mě baví. Možná i proto píšu divadelní hry,”řekl také v jednom rozhovoru.

Psaní Petra Kolečka bavilo už na základní škole, jako student gymnázia výrazněji koketoval i s jevištěm v amatérském Divadle Filtré. Po maturitě se proto zkusil dostat na DAMU, nejprve uvažoval o produkci, nakonec mu ale přišlo jednodušší přihlásit se na dramaturgii. “Stačilo něco přečíst a něco napsat, což mi připadalo, že tak nějak je v arsenálu mých schopností,” vyprávěl s trochou nadsázky Kolečko, který “postupně zjišťoval, že ho psaní pro divadlo baví a zajímá”.

Kolečko je přitom skeptický k tomu, že by “divadlo dokázalo hýbat kolem dějin”, vždy pro něj jako autora bylo podstatné, aby se divák hlavně bavil. “Souhlasím s tím, co kdesi řekl Dušan Pařízek: Divadlo je fitko pro duši. V doslovném slova smyslu. Nic víc,” řekl autor her Britney Goes to Heaven, Vejce nebo kritikou ceněného alternativního muzikálu Pornohvězdy, který podle svých slov “spíš věří v šaškovskou polohu divadla”. A humor je typický také pro jeho scénáře.

Televizní diváci poprvé zaznamenali jeho jméno v titulcích Okresního přeboru (2010) režiséra Jana Prušinovského (se kterým vytvořili i Most!), napsal ale i kus nepříliš povedeného seriálu Obchoďák. A také řadu věcí, které se na obrazovky nedostaly. “Pro mě je důležitý, jestli se sejdu s látkou, jestli je pro mě živá, jestli si k tomu právě v nějaké další fázi najdu vztah a jestli mám pocit, že jsem ten, kdo to má psát. Jen kvůli prachům bych něco nedělal,” říká Kolečko.

Po DAMU si vyzkoušel práci dramaturga, působil v kladenském divadle nebo A studiu Rubín. Každodenní divadelní provoz však brzy opustil a nyní je už řadu let vlastním pánem, pozornost dělí mezi divadlo, televizi a film.

A vedle komedií umí milovník historie zpracovat i vážnější téma, napsal třeba scénář filmu Masaryk, který mu vynesl Českého lva. Letos na podzim má mít premiéru Kolečkova režisérská prvotina Přes prsty, komedie z volejbalového prostředí o tom, “že i hovada mají srdce”.

Celebrity - další články

Doporučujeme