Záchvat, nervozita a bezpečností opatření. Co se dělo hodinu po hodině na svatbě Charlese a Diany?

29. července 2021·Celebrity·Barbora Turková

Charles si bere Dianu (Zdroj: ČTK)

Britové milují svatby a ta Charlese s Dianou byla vrcholem. Udála se 29. července 1981, přesně před čtyřiceti lety. I když si slíbili, že spolu budou dokud je smrt nerozdělí, jejich rozvod v roce 1996 byl divoký a plný praní špinavého prádla.

Pro každou nevěstu je svatba velkým dnem, ale pro Dianu to byl jeden velký stres. Ani Charles ani Diana ale nevěděli, jestli je dobře, že se berou. Diana krátce před svatbou objevila u Charlese náramek, dárek pro Camillu s iniciály G a F podle přezdívek Gladys a Fred, jak si důvěrně ti dva říkali. Později nazvala svatbu nejhorším dnem svého života.

Den D, tedy 29. července začal pro Dianu už v pět hodin ráno, kdy se probudila v Clarence House, domově královny matky. Moc odpočinutá nebyla, protože celý týden se nesl ve znamení oslav a dům s ní noc před svatbou sdílela desítka sloužících. S Dianou spala ještě její sestra Jane a k večeři měly polévku. Princezna pak přiznala, že ten večer měla bulimický záchvat a nemohla nic sníst.

Okolo sedmé ranní už bylo v ulicích Londýna rušno. K dostání bylo spoustu suvenýrů a Britové byli jako u vytržení. A nejen oni, svatební obřad sledovalo 750 milionů televizních diváků. V osm ráno sledovala Diana davy v televizi, zatímco ji chystal kadeřník Kevin Shanley a maskérka Barbara Daly. O půl hodiny později ji začali strojit Elizabeth a David Emanuelovi.

Pro svůj velký den si vybrala návrháře z Londýna, ale lehké to s ní neměli. Od zásnub zhubla a z původních 73 cm měla v den svatby jen 58. O hodinu později už se v ulicích mačkali davy, kamery byly připravené. BBC měla před Palácem 60 kamer a 300 zaměstnanců.

Před půl jedenáctou opustily Clarence House družičky a v ten samý čas odjížděl z Buckinghamského paláce připravený Charles s princem Andrewem v doprovodu šesti tisíc vojáků a policistů. Před jedenáctou byli hosté připravení v Katedrále svatého Pavla, právě včas před příjezdem Diany. Celý svět si mohl prohlédnout její šaty a s úderem jedenácté vkročila se svým otcem do katedrály.

View this post on Instagram

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

Šli 3 minuty a 15 sekund a komentátoři to označili za její „nejdelší a nejšťastnější chůzi v životě“. Diana by ale ten moment popsala asi jinak. Přiznala, že svatba jí nepřipadala skutečná a byla velmi nervózní. Lidé ve Velké Británii to viděli jinak. Bary a restaurace měly otevřeno do pozdních večerních hodin. Slavilo se a nikdo nemohl tušit, jak manželství za 15 let skončí.

Celebrity - další články

Doporučujeme