Žádné dítě v hereckém světě nemělo takový úspěch jako Tomáš Holý. V těchto filmech zazářil nejvíce

18. března 2022·Celebrity·Redakce

Herec Tomáš Holý. (Foto: Profimedia)

Česká dětská hvězda Tomáš Holý, který tragicky zahynul ve svých 21 letech, by ve čtvrtek 17. března oslavil 54. narozeniny. Žádné jiné dítě nedosáhlo v hereckém světě takového úspěchu jako on. Pojďte se s Frekvencí 1 podívat, v jakých legendárních snímcích zazářil.

“Marečku, podejte mi pero!”

Pamatujete si na malého školáka, který vejde do třídy a podá učiteli chemie vzkaz od ředitele školy? Tak tuto roli měl původně hrát jiný chlapec, jenže onemocněl a právě na tomto snímku pracoval jako rekvizitář Tomášův strýc. Holému bylo v té době sedm let a během jednoho natáčecího dne si získal sympatie celého štábu. Režisérovi Oldřichu Lipskému utkvěl v hlavě a v roce 1977 ho obsadil do svého dalšího filmu Ať žijí duchové!.

Ať žijí duchové!

Zde si zahrál roli Vaška. Toho žádný divák nemohl přehlédnout, protože má ve filmu několik výrazných projevů. Mnohým divákům utkvěly v paměti jeho “hlášky”.

Jak vytrhnout velrybě stoličku

V roce 1977 hledala režisérka Marie Poledňáková pro film malého herce. Konkurzu se tehdy zúčastnilo 160 dětí a Holému k roli pomohla tehdy opět náhoda. Nejrpve si ho Poledňáková vůbec nevšímala. Tomáš nebyl přehnaně hezký a odstávaly mu uši. Po skončení konkurzu se rozlítly dveře a Tomáš se vrátil pro čepici, během toho nepromluvil ani slovo a ještě se na režisérku zašklebil. Ta si ho pozvala na kamerové zkoušky, na které přišel tehdy malý herec celý mokrý od sněhu a sistentky ho musely nejprve usušit. Zde už bylo jen 12 adeptů a po skončení se zeptala filmové maminky a tatínka Jany Preissové a Františka Němce, koho by chtěli za syna a oba jednohlasně odpověděli, že Holého.

Malý herec tak utkvěl v paměti všem divákům v Československu nadobro a od té doby ho zbožňovali. Dokonce Poledňáková později vysvětlila, že Tomáš se nemusel striktně držet scénáře, stačilo jí, aby zahrál požadovanou situaci tak, jak to cítil on sám. Například obalování řízku pro školníka ve scénáři nebylo, jedná se o Holého improvizaci. Možná také proto je snímek tak jedinečný a divák se u něj zasměje, i když ho vidí opakovaně.

O rok později se natáčelo Jak dostat tatínka do polepšovny. To si vyprovokoval sám štáb, který v závěru prvního dílu fantazíroval nad tím, jak by se příběh znovu spojené rodiny vyvíjel dál. Poledňáková se toho chytila a do roka napsala další scénář.

Tomáš se pak ještě objevil například ve filmech Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem nebo Prázdniny pod psa. Přesto, že byl úspěšným a oblíbeným dětským hercem, rozhodl se, že se herectví nechce v budoucnu věnovat. Představa, že jednou budu neúspěšným hercem je nesnesitelná,” řekl ve svých 13 letech a ukončil tak svou filmovou kariéru. Po maturitě na gymnáziu studoval práva, ale devět dní před svými 22. narozeninami tragicky zemřel při autonehodě. Posledních šest měsíců jeho života byla jeho přítelkyní zpěvačka Lucie Bílá.


Celebrity - další články

Doporučujeme