Česká republika patří k nejmírumilovnějším zemím světa. Kde jsou na tom nejlépe?

1. června 2017·Články·Redakce

shutterstock

Česká republika patří k nejmírumilovnějším zemím světa, mezi 163 hodnocenými státy je šestá nejlepší. Vyplývá to ze Světového mírového indexu (GPI), který dnes zveřejnil britský Institut pro hospodářství a mír (IEP). Stejného výsledku Česko, které pravidelně patří k premiantům, dosáhlo i v loňském roce. Žebříček nadále vede Island, nejhorší situace pak panuje v Sýrii.

Spojené státy patří k zemím, které oproti loňsku v hodnocení zaznamenaly jeden z nejhorších propadů. USA mají nyní 114. příčku, což je o jedenáct pozic horší výsledek než v roce 2016. Nejvíce míst, a to 28, ztratilo jihoafrické království Lesotho, které je na 90. příčce. V Evropě se situace nejvíce vyhrotila v Bosně a Hercegovině, která se na 84. místo propadla o 21 pozic.

Evropa obecně vychází z hodnocení jako region s velmi vysokou či vysokou mírou bezpečí, výjimkou jsou jen Moldavsko, Řecko a balkánské státy Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo a Makedonie, kde panuje střední úroveň mírumilovnosti. Zcela na chvostu jsou pak Ukrajina (154. místo), která je zasažena konfliktem na východě země, a Rusko (151. místo). Oba tyto státy podle GPI mají velmi nízkou úroveň bezpečí a klidu.

Od roku 2008, kdy je index sestavován, je každoročním vítězem Island. Česko v roce 2008 bylo na 21. místě, následně si ale s výjimkou roku 2012 meziročně o několik příček polepšilo.

Index míru je výsledkem hodnocení ve 23 kategoriích, jako jsou například míra kriminality, snadnost přístupu ke zbraním, velikost armády a její výzbroj, příspěvky na mírové mise OSN, vztahy se sousedními zeměmi, mírumilovnost demonstrací, míra nátlaku politického systému na občany či účast na zahraničních konfliktech.

IEP v tiskové zprávě uvedl, že situace ve světě se oproti loňsku mírně zlepšila, ačkoli rozdíl mezi nejlepšími a nejhoršími státy se zvětšil. Vyššího bodového hodnocení dosáhlo 93 zemí, dalších 63 zemí si pak pohoršilo, v případě Česka je výsledek identický s loňskem.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme