Co pít před cvičením? 4 důvody, proč vám odborníci doporučí kávu

5. srpna 2020·Články·Redakce

Kdo nikdy nezačal den kávou, ať hodí kamenem. Vůně, chuť, naladění, nakopnutí, to všechno nám kofeinový hrnek nabízí. Nyní vědci přišli na to, že káva je tím nejlepším nápojem před tím, než půjdete potrápit své tělo cvičením. Závisí samozřejmě na množství a správném načasování.

Kofein stimuluje nervovou soustavu a pro tělo je návykový. Abychom dosáhli účinků, které vnímáme jako uspokojující a pozitivní, je potřeba jeho dávku postupně zvyšovat, protože tělo vůči stávajícímu příjmu časem otupí. Není správné vypít litr kávy a jít okamžitě tělo zatěžovat  náročnými cviky, ale dát si v klidu kávu, odpočinout si u ní a naladit tělo na další činnost – to ano.

Proč si dát před cvičením právě kávu?

#1 Vydržíte víc

Protože kofein rozproudí krev, svaly se budou více zásobovat kyslíkem a dík tomu tak zvládnete více sérií cviků, chvíle únavy se oddálí. Co se například běhu týče, tak platí, že uběhnete delší trasu.

#2 Spálíte víc kalorií

Kofein zrychluje metabolismus, zvýší i vaši tepovou frekvenci, takže během cvičení i po něm spálíte podle odborníků až o 15 procent víc kalorií, než kdybyste si kávu nedali.

#3 Vyšší práh bolesti

Těžké chvíle během posilování vám kofein pomůže překonat, jde totiž o stimulační drogu. To, co by vás jindy zastavilo, s ním dokážete. Je ale důležité vnímat skutečnost, že byste nikdy neměli tělo přetěžovat a myslet si, že díky šálku kávy se z vás stane Herkules či nezlomná Xena. Každý z nás má limity, které je pro zachování zdraví nutné respektovat. Jen se díky kofeinu možná posunete o malý krůček dále, než byste si mysleli, že dokážete.

#4 Zvýší se vaše nadšení

Kofein zvyšuje odhodlanost, nabudí nás, dodá energii a zahání únavu. Nálada se díky tomuto “nakopnutí” zlepší a bude se vám do všeho více chtít.

Články - další články

Doporučujeme