Další problémy se zákonem: Donald Trump čelí obviněním kvůli nakládání s tajnými dokumenty

9. června 2023·Články·ČTK

Americké ministerstvo spravedlnosti vzneslo obvinění proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi po vyšetřování, které se zabývalo jeho nakládáním s utajovanými dokumenty po odchodu z Bílého domu. Vývoj potvrdili Trump i jeho právník, podle amerických médií chystaná obžaloba sestává ze sedmi bodů včetně úmyslného zadržování citlivých dokumentů, nepravdivých prohlášení úřadům, maření spravedlnosti a zločinného spiknutí. Exprezident, který jakékoli pochybení odmítá, dostal na úterý předvolání k soudu v Miami.

Nové obvinění dál stupňuje Trumpovy právní problémy v době, kdy se snaží o návrat do Bílého domu po volbách v roce 2024. V dubnu se stal prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách USA, když si u soudu na Manhattanu vyslechl obvinění v kauze peněz za mlčení údajné milenky. Nyní je Trump také prvním bývalým šéfem Bílého domu, který čelí federálnímu obvinění. Krok navazuje na zjištění z uplynulých dvou let, že exprezident měl ve svém sídle na Floridě množství vládních materiálů včetně nejméně desítek dokumentů označených jako utajované.

Podobně jako u trestního stíhání vedeného státem New York i tentokrát nebyla obvinění oficiálně oznámena bezprostředně poté, co je schválila velká porota posuzující důkazy nashromážděné vyšetřovateli. Ministerstvo spravedlnosti ani zvláštní vyšetřovatel Jack Smith, který má kauzu na starosti, se k věci ihned nevyjádřili a nebylo jasné, kdy tak učiní.

První zpráva o obvinění přišla od samotného Trumpa. “Zkorumpovaná Bidenova administrativa informovala mé právníky, že jsem byl obviněn, pravděpodobně v kauze falešných krabic,” napsal v noci na pátek na své sociální síti Truth Social. Dodal, že byl předvolán, aby se v úterý dostavil k federálnímu soudu v Miami. Ve videu exprezident prohlásil, že je “nevinný muž” a že Spojené státy jsou “národem v úpadku”. “Je to hoax, celé je to hoax,” tvrdil s tím, že se jedná o “vměšování do voleb” a snahu zničit jeho pověst.

Články - další články

Doporučujeme