Domácí zdravá strava? Na výhonky nepotřebujete ani zahrádku

Pokud rádi jíte zdravě a nejčastěji například saláty, pak zbystřete. Vypěstovat některé výhonky lze i za pokojové teploty a za pár dní je možné se pustit do konzumace. Co si lze doma vypěstovat?

Řeřicha

Tuto bylinku můžete pěstovat opravdu kdykoliv. Je výborná kteroukoli roční dobu. Rychle vyroste a má široké využití. Obsahuje velké množství vitamínů A a C, beta karoten, B1 (thiamin), dále minerály draslík, hořčík, železo a vápník. Podporuje činnost žaludku a jater, podporuje trávení tučných jídel, má antioxidační účinky, působí jako přírodní antibiotikum – používá se při zánětech močového měchýře. Semena řeřichy seté jsou dostání běžně v prodejnách, které prodávají osivo plodin na zahrádky. V kteroukoli roční dobu si můžeme vypěstovat během pár dnů zelené lístky, které se konzumují syrové a používají se podobně jako pažitka.

Mungo

Luštěnina mungo pochází z Indie, odkud se postupně rozšířila téměř do celého světa. Plody této rostliny mají nejčastěji olivově zelenou barvu a prodávají se obvykle celé, loupané nebo půlené. V některých obchodech můžete sehnat také naklíčené výhonky. Fazolky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitaminů skupiny B. Naklíčené fazole se konzumují nejčastěji syrové, obsahují totiž významné množství vitaminů a minerálů, které by se mohly tepelnou úpravou zničit. Pokud však chcete s fazolkami mungo vařit, tak je nejprve dejte namočit tak na 10 až 12 hodin.

Nenaklíčené fazolky důkladně propláchněte, dejte do misky a přilijte tolik studené vody, aby je převyšovala přibližně o 0,5 cm. Takto “zalité” mungo nechte odpočívat přes noc. Ráno vodu z fazolek slijte, několikrát je propláchněte a nechte odkapat. Vraťte fazole do misky, překryjte navlhčenou látkou či papírovým ubrouskem a nechte klíčit. Každých 8 hodin kontrolujte, zda fazolky nejsou vysušené a při té příležitosti je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Popřípadě můžete vyzkoušet nechat vyklíčit mungo v obyčejné PET lahvi. Stačí udělat na dně PET lahve o objemu 1,5 litru několik otvorů na odtok vody a vsypat do lahve hrst propláchnutých semínek. Poté stačí semínka 3x denně proplachovat a lahev neuzavírat. V lahvi potom vyklíčí zhruba 6 centimetrů dlouhé výhonky.

Nechte klíčit v pokojové teplotě přibližně jeden až tři dny. Jakmile dosáhnou klíčky vámi požadované velikosti, mungo propláchněte a skladujte v uzavíratelné dóze v ledničce. Obvykle vydrží svěží tři až pět dnů.

Pohanka

Neloupaná pohanka není v žádném případě určena k vaření, ale slouží pouze a jen k nakličování. Zkuste si do truhlíku nebo do zahrádky zasadit semena neloupané pohanky – vyroste vám nať, která obsahuje výrazně více rutinu než pohanková semena. Nakličovat doma můžete také na misce. Jednou až dvakrát denně navlhčete v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se obvykle projeví nepříjemným zápachem. Mladé lístky a nať použijte do salátů, k posypání na chléb či polévky. Pohanková nať je lékem na cévy, křečové žíly a hemoroidy.