Facebook má narozeniny, na oslavu si do Zuckerberga ale nešťouchnete! 13 zajímavostí

2. února 2017·Články·Redakce

1. únor 2004 - datum nesmazatelně vepsané do dějin. Narodil se Facebook. Tedy původně Thefacebook. A z nováčka moderních technologií se velmi rychle stává nejznámější sociální síť na světě. Přitom původní záměr byl šířit ho pouze v rámci univerzity Harvard, kam chodil talentovaný a úspěšný Mark Zuckerberg.

#1 Za nějaký čas se pak proslulá síť otevřela i jiným prestižním vysokým školám. Po dalších dvou letech se na Facebook už mohl přihlásit každý, komu bylo více než 13 let a vlastnil e-mailovou adresu. V té době ještě Zuckerberg nemohl tušit, že bude jednou pozvaný i do Bílého domu.

#2 Dave Choe je jméno umělce, který Zuckerbergovi kdysi vymaloval kancelář. Jeho honorářem nebyl plat, ale akcie společnosti. Jestlipak tehdy tušil, že z něho za pár let právě tyhle akci udělají miliardáře.

#3 Proč je Facebook modrý? Odpověď vás překvapí – Mark Zuckerberg je částečně barvoslepý – nerozezná červenou a zelenou. Na silnicích mu tedy není co závidět, ale na sociálních sítích to vyšlo –  modrá je vážně dobrá.

via GIPHY

#4 Průměrně na Facebooku denně strávíme 40 minut. To je skoro jedna vyučovací hodina ve škole, káva nebo oběd s kamarády, více než polovina doby sledování filmu, dva seriály, doba, za kterou jsme mohli přečíst noviny, knížku nebo se projít s domácím mazlíčkem.

#5 Máte chytrý telefon? Výzkum ukázal, že jejich majitelé kontrolují svůj účet minimálně 14krát za den. Ihned po probuzení, při snídani, během nahrávání nových fotek, kontrolování komentářů u starých příspěvků, během úpravy statusů, při každém oznámení kdo, kam a co přidal i  kdo, co a kde někdo z Přátel komentoval, pak přes oběd, při pauze, na kávě,… Strašidelné?

#6 Denně proběhne na Facebooku 600 000 pokusů o tzv. hacking, neboli nabourání se do cizího účtu.

#7 Váš účet si ještě předtím, než jdete na schůzku ohledně pracovní pozice, prohlédne společnost, u které se o práci ucházíte. A často je to právě obsah vašeho profilu, co zapříčiní, že na pohovor nejste vybraní.

#8 Chcete se podívat na tzv. Timeline – tedy účet – někoho, koho nemáte přidaného ve svých  Přátelích? Zkuste to přes již přidaného Přítele, který má přidaného Přítele, který má jiného Přítele – a ten má Přítele, jenž už se osobně zná například s Karlem Gottem, na jehož účet se chcete podívat. Platí totiž, že přes 3,74 uživatelů se dostanete na jakéhokoliv jiného uživatele. Je to hračka!

via GIPHY

#9 Ani nemusíte být přihlášeni ke svému účtu  – a Facebook ví o tom, jaké jiné webové stránky navštěvujete. Teď například ví, že si čtete článek na Frekvenci 1.

#10 Více než třetina rozvodových papírů obsahuje slovo Facebook. Překvapuje vás to?

#11 Přes 30 miliónů facebookových účtů patří lidem, kteří jsou už po smrti.

#12 V Číně si lidé o Facebooku můžou nechat zdát. Je zablokován.

#13 Oproti tomu Marka Zuckerberga si není možné zablokovat nikde – bývalky nebo dotěrného kamaráda se zbavíte právě díky možnosti Blokovat či Odebrat z Přátel, Marka nikdy. Jako zakladatel má výsadní práva.

via GIPHY

Články - další články

Doporučujeme