Film versus realita: 3 romantické snímky, které vznikly podle skutečných událostí

8. února 2020·Články·Redakce

pinterest

To je láska jak z filmu, říká se. Často je ale právě zkušenost a prožitek z reálného života prvním impulzem k napsání scénáře a natočení skutečného příběhu. Jsou to mnohdy tak neuvěřitelné motivy, že by jen tak nenapadly ani toho nejlepšího scenáristu. Vybrali jsme pro vás tři příběhy, které byly natočeny podle skutečných osudů.

Jíst, meditovat, milovat

Když spisovatelka Elizabeth (Julia Roberts) zjistí, že její život ztrácí smysl a směr, je zrovna v celkem pohodovém manželství a zažívá klasické trable moderního vztahu. Protože ale nic není tak, jak o tom kdysi snila, rozhodne se k radikálnímu řezu. Při své cestě do cizích zemí a poznávání sebe samé přichází na to, že se musela sama sobě ztratit, aby se mohla znovu najít. Svou cestu zakončuje na Bali setkáním s osudovým mužem.

eat-pray-love

A skutečnost? Film Jíst, meditovat, milovat byl natočen podle stejnojmenné autobiografické knížky od Elizabeth Gilbert. Láska mezi Elizabeth a Josem (ve filmu se jmenuje Felipe) byla ve skutečnosti přesně taková jako ve filmu. Ještě donedávna byli dokonce stále spolu, pak ale Elizabeth napsala na svůj Facebook, že se s Josem rozešli. Ona nyní žije se svou přítelkyní Rayyou Elias, která se léčí ze zákeřné rakoviny a Elizabeth jí na její složité cestě pomáhá. V reálu se stejným nasazením jako ve filmu jí, medituje a miluje.

jist-meditovat-milovat

50x a stále poprvé

Okouzlující blondýna Lucy Whitmore (Drew Barrymore) a sukničkář Henry Roth (Adam Sandler) jsou hlavními postavami oblíbené komedie.

Jeho už nebaví scházet se s nezajímavými dívkami, ona po autonehodě trpí částečnou ztrátou paměti, takže si ráno nepamatuje, co se dělo předchozí den a začíná pokaždé nanovo. Henry se ale nenechá odradit, zamiluje se do ní a vymyslí způsob, jak vztah realizovat – klíčové momenty jejich společného života nahraje na videokazetu. Tu si Lucy každé ráno hned po probuzení pouští, aby zjistila, jaký je jejich dosavadní příběh.

185405-650-1447140728660x450_1_f112cc0cf0c8998ac6f0cbcfd4eacc97660x450_0xd42ee437_6621681301446199241

A skutečnost? Postava Lucy je inspirována dívkou jménem Michelle Philpotts, jež trpí ojedinělou formou amnézie. Po několika nehodách se pro ni čas a paměť zastavily a žije neustále v roce 1994. Její manžel jí tak každé ráno dokazuje, kým je, tím, že jí ukazuje fotografie z rodinného alba – jako ve filmu.

50krat-skutecnost

Navždy spolu

Paige (Rachel McAdams) a Leo (Channing Tatum) slaví čtvrté výročí manželství, potom je ale potká tragédie – autonehoda. Paige je lékaři uvedena do umělého spánku. Po probuzení si nepamatuje vůbec nic. A tak se Leo rozhodne postupně získávat Paigino srdce zpět – jako by to bylo poprvé.

184655-650-14471407292323

A skutečnost? Pár, který se stal předlohou pro Paige a Lea, se jmenuje Krickitt a Kim Carpenterovi. Ztráta paměti způsobená i v tomto případě autonehodou vzala Krickitt  z vědomí posledních patnáct let. Do tohoto období spadá jejich seznámení i svatba. Přestože Kim necítil od své ženy po probuzení žádné city, zůstal s ní a jejich vztah pokračoval. Po čase se do svého manžela Krickitt opět zamilovala. Později Kim Carpenter napsal knihu “The Vow“- ta se stala předlohou pro zmíněný film.

navdzy-spolu-skutecnost

Články - další články

Doporučujeme