GALERIE: Lékaři přišili dívce nohu obráceně. Má to však svůj důvod

3. května 2018·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

Rakovina je nejhorší nemoc, protože může připravit člověka o život. O to nepříjemnější je, když rakovinou trpí děti. Amelia Eldred z Británie dostala rakovinu kosti, kvůli které ji čekala amputace nohy. Díky zvláštnímu zákroku však neztrácí víru v to, že bude opět tancovat.

Sedmileté Amelii diagnostikovali rakovinu kosti v levé noze před rokem. Nezbývalo jí nic jiného, než podstoupit amputaci končetiny, aby se rakovina nerozšířila dál. Ačkoli to muselo být pro mladou milovnici tance šok, dokázala se s tím smířit.

Vzhledem k tomu, že amputace části nohy by připravila Amelii o kolenní kloub, snažili se lékaři přijít na jiné řešení. Kolenní kloub totiž hraje velkou roli při implementaci protézy. Jakmile Amelii odstranili stehenní kost, lékaři jí zachránili spodní část nohy, kterou dívce přišili místo stehna.

Proč se k tomu lékaři odhodlali? Ačkoli to vypadá jako úlet nebo chyba lékařů, má to svůj záměr. Zákrok se nazývá rotační plastika a používá se u pacientů, které postihla rakovina poblíž kolene. Lékaři přišili Amelii nohu obráceně proto, že její kotníkový kloub nahradí koleno, díky čemuž bude snadnější používat protetickou nohu.
Sedmiletá Amelie tak bode moci opět chodit a popřípadě se vrátit k tanci.

Články - další články

Doporučujeme